2013’teki Merkez Hakem Kurulu Semineri’nde, UEFA Hakem Komitesi Üyesi ve MHK Eğitimcisi Jaap Uilenberg, “İlave yardımcı hakemlikle gelen en önemli değişiklik noktası, artık daha iyi bir yönetim ve kontrol sağlamak olacak. İlave hakemin önceliği ‘top çizgiyi geçti mi’ kararı değil, ceza sahası içindeki hareketlerde orta hakeme yardımcı olmaktır” demişti.

2013-2014 sezonunda Süper Lig’de uygulanmaya başlanan sistemle birlikte pek çok yenilik de geldi. Ancak şimdilerde, 6 hakem uygulaması önemli bir tartışma odağı halini aldı.

iKiNCi DEVRE BiTiRECEKLERDi AMA...
MERKEZ Hakem Kurulu ilave yardımcı hakem konusuyla ilgili yaptığı değerlendirmelerde, sisteme 2015-2016 sezonunun 2. yarısı itibariyle son verme alternatifini masaya yatırdı. Ancak daha sonra ağırlıklı görüş, bu sezon ikinci yarı da aynı şekilde devam edip, gelecek sezondan itibaren eski sisteme dönmek olarak netleşti.

Yapılan değerlendirmelerde, yüksek maliyet, eleştiriler ve yeterli tecrübede ilave yardımcı olmaması etkenleri ön plana çıktı.

ÖVÜLDÜĞÜ KADAR YERİLDİ
MERKEZ Hakem Kurulu’nun gelecek sezondan itibaren büyük ihtimalle uygulamayacağı 6 hakem sistemiyle ilgili son dönemde eleştiriler arttı. Ancak ilave yardımcıların faydaları da var.

ELEŞTİRİLER!
-Süper Lig seviyesindeki hakem azlığı, çizgi hakemlerinin kalitesini de etkiliyor.
-Son dönemde çizgi hakemi önündeki bazı pozisyonlarda hataları var.
-İlave yardımcıların sezonluk maliyetinin, 2 milyon Lira olması göze batıyor.

FAYDALARI!
-Orta hakemin özellikle ceza sahasındaki pozisyonlarda yükü azaldı.
-İşi azalan yardımcı hakemlerin ofsayt yakalama oranı yüzde 95 arttı.
-Bir çok penaltı ve kale çizgisi tartışmasında ‘doğru karar’ oranı yükseldi.

MUSTAFA ÇULCU: İSABETLİ BİR KARAR OLUR!
BİZ toplum olarak galiba kraldan çok kralcıyız. Bu ilave yardımcı hakemliğin yegane savunucusu Jaap Uilenberg Hollanda’da, UEFA Başkanı Platini Fransa’da kullanmadı. Ama biz 2.5 sezon kullandık. Düşünülmeden, altyapısı hazırlanmadan, alelacele çıkarılmış, karar verilip uygulamaya konulmuş bir proje oldu. Geçen 2.5 yıllık süreçte görüldü ki, zararları faydasından daha çok.

YETERSiZ KALDILAR
Zaten Türkiye’de saha dışında hakem üzerindeki baskı çok. İlave yardımcı hakemlik kadrosu, kalifiye elemanlardan değil, alt kategorideki hakemlerden seçildiği için bu baskı unsurundan etkilendiler. Maçın kaderini etkileyecek kararları vermekte yetersiz kaldılar ve tartışma platformu oluşturdular. Bu yaşananlardan sonra vazgeçilmesi en isabetli karar olur.