Uluslararası Futbol Birliği Kurulu gece yarısı futbolda devrim yaptı. IFAB yayınladığı resmi açıklama ile futbolda bazı kuralların eskisi gibi olmayacağını açıkladı. FIFA yetkililerin yer aldığı toplantı sonunda elle oynama, oyundan çıkma, serbest vuruş, sarı ve kırmızı kartlar için yeni kararlar alındı. Kuralların Haziran ayındaki Şampiyonlar Ligi finalinden sonra geçerli olacağı bildirildi.
 
IFAB'ın resmi açıklamasına göre İskoçya'nın Aberdeen kentinde gerçekleşen toplantıda, futbol kurallarında oyunun yararına olacak ince ayarlar yapıldı. Bu düzenlemelerin ayrıca Video Yardımcı Hakem odasına kolaylık sağlaması amaçlandı.

ELLE OYNAMA KURALINDA DÜZENLEME

Maçlarda eli omuz hizasından yüksekte olan oyuncular, topun ele ya da kola çarpması durumunda kazara olmasına bakılmaksızın 'Elle oynamış' sayılacak. Ancak kayarak topa müdahale etmek isteyen futbolcunun yerdeki destek koluna çarpan top, 'el var' sayılmayacak.

Top eğer hücumdaki bir futbolcunun eline kazara çarparak gol olursa ya da bu çarpma avantaj sağlarsa 'El var' kararı çıkacak. Ancak eğer bu top kazara savunma oyuncusuna çarparsa oyun devam edecek.

Eğer top hakeme çarpar ve bu durum gol ya da avantajlı bir duruma neden olursa, hakem derhal oyunu durdurarak hava atışı yapacak.

OYUNDAN ÇIKAN OYUNCUNUN SÜRE GEÇİRMESİ

Teknik direktörü tarafından oyundan alınan bir futbolcu artık yavaş adımlarla oyundan çıkamayacak. IFAB'ın açıkladığı kurala göre artık oyuncular en yakın çizgiden oyun dışına çıkmak zorunda kalacak. 

SARI VE KIRMIZI KART KURALINDA DEĞİŞİKLİK

1 Haziran 2019'dan sonra maçın hakemi kendisine kenarda zorluk çıkartan teknik direktör, kulüp çalışanı ve yetkilileri uyarmak ya da tribüne göndermek yerine sarı kart veya direkt kırmızı kart çıkaracak.

Kaleciler eğer isterlerse penaltı atışlarında bir ayaklarını çizgiden önde tutabilecek. Öte yandan serbest vuruş sırasında hiçbir rakip futbolcu artık barajın arasına giremeyecek ve en az 1 metre uzakla duracak.

Ayrıca aut atışı ya da ceza sahasından kullanılan serbest vuruşlarda topun ceza sahasını terk etmeden dokunamama kuralı kaldırıldı.



Kaynak:Futbol Arena