Avrupa futbolunun önde gelen kulüpleri bir süredir konuşulan Avrupa Süper Ligi'ni kurduklarını açıkladı.

İspanya La Liga ekiplerinden Real Madrid'in başkanı Florentino Perez, Avrupa Süper Ligi'nin başkanı seçildi.

Lige 3 kurucu üye kulübün daha katılacağı duyuruldu. 15 kurucu kulüple birlikte toplamda 20 kulübün mücadele edeceği ligde, 5 takımın her sezon değişeceği de açıklamada yer aldı.

Ağustosta başlayacak turnuvada takımların 10'arlı iki grupta yer alacağı ve grupları ilk 3'te bitirenlerin direkt çeyrek finale yükseleceği, ligi 4. ve 5. sırada tamamlayan takımların çeyrek finale yükselmek için play-off karşılaşması yapacağı ifade edildi.

Çeyrek finalin çift maç usulüne göre oynanacağı, final müsabakasının da mayıs ayında yapılacağı belirtildi. 

Kurucu kulüplerin, yeni lig ve bir bütün olarak futbol adına en iyi sonucu elde etmek için UEFA ve FIFA yetkilileriyle görüşmeyi “dört gözle” beklediği dile getirilen açıklamada; Avrupa Süper Ligi'nin kuruluşunun, koronavirüs (Covid-19) salgınının Avrupa futbol ekonomisindeki istikrarsızlığını hızlandırdığı bir zamana denk geldiğine dikkat çekildi.

Açıklamada; kurucu kulüplerin, birkaç yıldır Avrupa'daki müsabakaların kalitesini ve yoğunluğunu iyileştirme, en iyi kulüplere ve oyuncularına düzenli olarak rekabet etmelerini sağlayacak bir format oluşturma hedefinde olduğu aktarıldı. Ayrıca kurucu kulüplere toplam 3,5 milyar Euro ödeneceği ifade edildi.

UEFA, Premier Lig, La Liga ve Serie A yönetimlerinin ortak bir bildiri yayınlayarak projenin hayata geçirilmesi halinde söz konusu kulüplere yaptırım uygulanacağını daha önce açıklamıştı.

Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti;

"İlgili kulüplerin; ulusal, kıtasal veya uluslararası düzeydeki başka herhangi bir organizasyona katılması yasaklanacak. Oyuncularının, milli takımda oynamasına dahi izin verilmeyebilir"

Öte yandan FIFA, Almanya Bundesliga yönetimi ve Fransa Futbol Federasyonu da Avrupa Süper Ligi'ne karşı olduğunu açıkladı.

Avrupa Süper Ligi'ni kuran 12 kulüp şu şekilde;

Barcelona

Real Madrid

Atletico Madrid

Inter

Juventus

Milan

Liverpool

Manchester United

Manchester City

Arsenal

Chelsea

Tottenham

Kaynak: NTV Spor