Gazprom’un yürüttüğü Dostluk için Futbol - Uluslararası Sosyal Çocuk programı çerçevesinde geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da bir Uluslararası Çocuk Basın Merkezi kuruluyor. Basın Merkezi'nde Almanya, Avusturya, Belarus, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsviçre, İtalya, Japonya, Kazakistan, Macaristan, Polonya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye ve Ukrayna’dan gelen genç gazeteciler, 4-7 Haziran’da Berlin'de düzenlenecek Üçüncü Uluslararası Çocuk Forumu'nun yanı sıra program kapsamındaki ulusal etkinlikleri de takip ederek haberleştirecek.

Uluslararası Çocuk Basın Merkezi'nin genç muhabirleri, futbola meraklı ve spor gazeteciliğinde ümit vaat eden yetenekli çocuklardan oluşuyor. Genç muhabirler, Forum boyunca profesyonel gazetecilerle birlikte çalışma ve Dostluk için Futbol'un resmi sosyal medya hesapları için haber üretme imkanı bulacak. Programı yakından takip edecek ve katılımcılarla röportajlar yapacak genç gazeteciler, Dostluk için Futbol programına aktif bir şekilde katılarak, programın değerlerinin duyurulmasını sağlayacak.

Organizasyondan önce çalışmalarına başlayan genç gazeteciler, futbol antremanlarını ziyaret ederek genç futbolcularla röportaj yapıyor, Dostluk için Futbol çerçevesinde düzenlenen etkinlikleri takip ediyor ve Uluslararası Dostluk için Futbol - Çocuk Forumu'na katılmak için hazırlık yapıyorlar.

Dostluk için Futbol - Uluslararası Çocuk Basın Merkezi'nin yöneticisi ve Bölgelerarası Yardım Kuruluşu "SOS Children's Villages" Rusya Komitesi Başkanı Mikhail Barannikov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Dostluk için Futbol programı yalnızca genç sporcuları değil, aynı zamanda geleceğin yazı ustalarını da bir araya getiriyor. Bu, bir yandan genç gazetecilere kendilerini sınama şansı verirken, diğer taraftan da çocuk forumunun da çocuklar tarafından takip edilmesi sebebiyle etkinlik haberciliğine yepyeni bir yaklaşım getiren, benzersiz bir girişim. Gençler, akranlarının söylediklerini çok daha büyük bir ilgi ve dikkatle dinliyor. Bu sebeple genç gazetecilerin not ve haberlerinde dostluk, eşitlik, adalet, sağlık, barış, özveri, zafer ve geleneklerle ilgili söyledikleri, özel bir değer taşıyor. Genç muhabirler, diğer ülkelerden çocukların Dostluk için Futbol programı hakkında daha çok şey öğrenmesine yardımcı olacak ve bu sayede birileri elbette, bir top bulup futbol oynamak isteyecek," dedi.

Foruma Türkiye'den katılan 14 yaşındaki genç gazeteci Ela Köksal ise, "Uluslararası Çocuk Basın Merkezi'ndeki gazetecilerin, profesyonel muhabirlerden pek çok şey öğrenme ve kendi çabalarıyla bir iş yapmak gibi paha biçilmez bir deneyim elde etme fırsatı olduğunu düşünüyorum. Notlar yazacak, haberler, röportajlar yapacağız. Yazmayı seviyorum ve Forum'a gitmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Daha şimdiden yapmam gereken çok şey var. Takımla sık sık iletişime geçiyor ve en ilginç anları kaleme alıyorum. Futbolu ve Dostluk için Futbol programını seviyorum. Doğru şeyler öğrettiğini düşünüyorum ve diğer çocuklara da bunları anlatabilecek olmaktan mutluluk duyuyorum," şeklinde konuştu.

"DOSTLUK İÇİN FUTBOL" HAKKINDA...

Dostluk için Futbol - Uluslararası Sosyal Çocuk Projesi, küresel 'Çocuklar için Gazprom' programının bir parçası olarak yürütülmektedir. Proje, genç futbolunu geliştirmeyi, farklı ülkelerden çocuklar arasında hoşgörü ve dostluğu teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Katılımcılar tarafından desteklenen ve teşvik edilen kilit değerler dostluk, eşitlik, dürüstlük, sağlık, barış, özveri, zafer ve gelenektir. Projenin küresel elçisi dünyaca ünlü futbol yıldızı Franz Beckenbauer'dir.

Projenin ana etkinliği, önde gelen genç futbol kulüplerinden 12-14 yaş arası oyuncuları her yıl bir araya getiren Dostluk için Futbol - Uluslararası Çocuk Forumu'dur. Projenin temel değerleri, 25 Mayıs 2013'te Londra'da düzenlenen Birinci Forum'da, sekiz Avrupa ülkesinden genç delegeler tarafından belirlenmiştir. 16 ülkeden temsilcileri bir araya getiren İkinci Forum, 23-25 Mayıs 2014'te Lizbon'da gerçekleştirilmiştir.

Genç futbolcular, Dostluk için Futbol Forumu boyunca diğer ülkelerden arkadaşlarının yanı sıra ünlü sporcu ve sanatçılarla da iletişim kurma fırsatı yakalamaktadır. Forum'un ardından tüm katılımcılar, geleneksel olarak UEFA Şampiyonlar Ligi Finali'ne katılmaktadır.

Gazprom, küresel bir enerji şirketidir. Önde gelen faaliyetleri doğalgaz, yoğuşmuş doğalgaz ve petrolün jeolojik araştırması, üretimi, ulaştırması, depolaması, işlenmesi ve satışı, doğalgazın araç yakıtı olarak satışı, ısınma ve elektriğin üretim ve pazarlamasıdır.

Gazprom, misyonunu doğalgazın, diğer enerji kaynaklarının ve türevlerinin tüketicilere güvenilir, verimli ve dengeli bir şekilde tedarikinde görmektedir. Şirket, Rusya elektrik enerjisi sektöründe öncü pozisyondadır ve Rusya'nın en büyük petrol üreticilerindendir.

Gazprom, dünyanın en büyük doğalgaz rezervlerine sahiptir. Gazprom'un dünyada ve Rusya'da doğalgaz rezervlerindeki payı sırasıyla %17 ve %72'dir. Gazprom'un dünyada ve Rusya'da doğalgaz üretimindeki payı ise sırasıyla %13 ve %73'tür. Şirket şu anda aktif olarak Yamal Yarımadası, Kuzey Kutup Sahanlığı, Doğu Sibirya ve Uzak Doğu'da doğalgaz kaynaklarını araştırmaya yönelik büyük ölçekli projelerin yanı sıra, yurtdışında hidrokarbon kaynakları arama ve üretme projelerini de yürütmektedir.

Gazprom, aktif iş geliştirmeyle birlikte sosyal projelere de büyük önem vermektedir. Şirket özellikle spor organizasyonlarına, hem Rusya'daki, hem de uluslararası etkinliklere destek vermektedir. UEFA Şampiyonlar Ligi'nin resmi ortağı olan Gazprom, UEFA Süper Kupa'nın yanı sıra dünyaca ünlü pek çok futbol kulübüne destek vermektedir - Almanya'dan Schalke 04, İngiltere'den Chelsea ve Sırbistan'dan Kızılyıldız.

Gazprom, Zenit futbol kulübünün, hokey kulüpleri SKA (St. Petersburg) ve Avangard'ın (Omsk bölgesi), Zenit-Kazan voleybol kulübünün, St. Petersburg Açık tenis turnuvasının daimi sponsorudur. Şirket, yıllık olarak Sportif Ritmik Jimnastik müsabakalarına, voleybol, satranç, diatlon ve diğer spor müsabakalarına eş finansman sağlamaktadır. Gazprom, faaliyet bölgelerinde yetişkinler ve çocuklar için düzenli olarak Spartakiadlar düzenlemektedir.