Kurallara göre futbol karşılaşmalarında 3 oyuncu değiştirme kuralı bulunuyor. 

Teknik direktörler her zaman bu kuralı düşündükleri gibi uygulayamazlar. Futbol sürprizlerle dolu bir oyun.

İşte oyuncu değiştirme şansı kalmayan maçlarda mecburen kaleye geçip efsaneleşen futbolcular...

Jan Koller (Bayern-Dortmund 09.11.2002)

Ligde karşı karşıya gelen 2 ezeli rakibin maçında Dortmund deplasmanda 1-0 öne geçmesine rağmen 2-1 geriye düşmüş ve Dortmund teknik direktörü Matthias Sammer 1'i zorunlu olmak üzere 63. dakikaya geldiğinde 3 oyuncu değişikliği hakkını doldurmuştu. Ne olduysa sonrasında oldu. Dortmund kalecisi Jens Lehmann 67. dakikada 2. sarı kartını görerek oyundan atıldı ve sarı siyahlılar 9 kişi kaldı. Kaleye takımın en uzun boylusu forvet Jan Koller geçti. Koller kalan sürede gol yemeyince Almanya'da haftanın kalecisi seçildi.

Daniel Pancu (Fenerbahçe-Beşiktaş 17.04.2005)

Fenerbahçe Stadı hali hazırda tarihe geçecek bir derbiye tanıklık ediyordu zaten... Dakikalar 80'e gelirken Beşiktaş deplasmanda 3-2 öndeydi. Fakat ne olduysa o dakikada oldu... Cordoba penaltıya sebebiyet vererek 80. dakikada oyundan atıldı. Beşiktaş'ın oyuncu değiştirme hakkı bitmiş olunca kaleye Pancu geçti. 84'te Alex'in penaltısını kurtaramadı ama doğru köşeyi bildi. Kalan dakikalarda da kurtarışlar da yaparak akın akın gelen Fenerbahçe'ye gol izni vermedi. Üstüne bir de 90. dakika Beşiktaş golü bulunca tarihin en unutulmaz hiayelerinden biri yazılmış oldu. Pancu da doğal olarak maçın en büyük kahramanı oldu.

Hayrettin Yerlikaya (Konyaspor-Sivasspor 10.09.2006)

Kırmızı kartların havada uçuştuğu karşılaşmada son olarak atılan isim Sivasspor'un kalecisi Petkoviç olunca kaleye Sivasspor'un emektar oyuncusu Hayrettin geçti. Hayrettin kısa sürede birçok kurtarışa imza atmasına rağmen Batista'nın şutunda refleks gösteremeyince maç 2-0 Konyaspor lehine sonuçlandı.

John Terry (Reading-Chelsea 14.10.2006)

Evet... Acaba der dediğinizi duyar gibiyiz... Bu maç maalesef o maç... Reading oyuncusu Stephen Hunt'ın dizinin daha maçın 20. saniyesinde Chelsea kalecisi Petr Cech'in kafasına gelmesi sonucu Çek kalecinin kafatası çatladı. Daha sonra başarılı kaleci bu sakatlığı atlatsa da kariyerinin sonuna kadar kendisi için yapılmış özel maskeyle futbol hayatına devam etti. İşte o maçta Chelsea'nin yakasını şanssızlıklar bırakmak bilmedi... Maçın son bölümlerinde bu defa Cehc'in yerine giren Cudicini ile Reading defans oyuncusu İbrahima Sonko çarpıştı. İtalyan kaleci de oyuna devam edemeyince ve değişiklik hakkı dolunca kaleye bu defa Chelsea'nin kaptanı John Terry geçti. Kalan sürede gol yemeyen Terry, takımının 1-0'lık galibiyetini korumayı başardı.

Hakan Balta (Manisaspor-Ankaraspor 12.11.2006)

Yıllar sonra Fenerbahçe'yi çalıştıracak iki teknik adam Ersun Yanal ile Aykut Kocaman 2006'da birbirlerine rakip olmuşlardı. Manisaspor evinde Ankaraspor'u ağırlarken Selçuk İnan'ın attığı golle Manisaspor öne geçmeyi başarmıştı. İkinci yarıda ise sahneye Bilal Kısa çıktı ve durumu 1-1'e getirdi. Ankaraspor 73'te skoru 2-1'e taşırken 84. dakikada Manisaspor kalecisi Fevzi Tuncay ceza sahası dışında topla elle oynayınca oyundan atıldı. Oyuncu değişikliği hakkı kalmayınca da kaleye Hakan Balta geçti. Fakat aynı pozisyonda Gökçek Vederson frikikten Hakan Balta'yı avladı ve maç 3-1 sona erdi. 

Mladen Petric (Basel-Nancy 23.11.2006)

UEFA Avrupa Ligi'nin henüz daha UEFA Kupası olduğu ve 5 takımlı grup sisteminin geçerli olduğu yıllarda İsviçre temsilcisi Basel evinde Nancy'yi konuk ederken bu karşılaşma nefesleri kesti. 2-2 devam eden karşılaşmanın son dakikasında ise ev sahibi kalecisi Franco Costanzo eski Fenerbahçeli Issiar Dia'ya yaptığı hareketle penaltıya sebebiyet verdi ve kırmızı kart ile oyundan atıldı. Oyuncu değişikliği hakkı dolan Basel'de kaleye ise forvet Mladen Petric geçti. O maç gol atamayan Petric, Michael Basser'in penaltısını kurtararak takımına bir puan kazandırmayı başardı.

Phil Jagielka (Sheffield United-Arsenal 30.12.2006)

Bilindiği gibi Premier Lig'de bir dönem kulübede sadece 5 tane yedek oyuncu bulundurulmasına izin veriliyordu. Bu da yedek oyuncuları seçmek için çok dikkatli olmayı gerektiriyordu. Sheffield United'da dönemin teknik direktörü Neil Warnock bu konuda radikal bir tavra sahipti. Daha sonra Premier Lig'in efsanevi defans oyuncuları arasında yer alacak Phil Jagielka'nın kalecilik yeteneklerine güvenen İngiliz teknik adam yedeklere bu sebeple bir kaleci koymuyordu. Menajerlik oyunu oynarken kimimilerimizin başvurduğu bu taktiği hayata döken Warnock en zorlu sınavlardan birinde bu tercihinin sonuçlarıyla baş başa kalmıştı. Sheffield kalecisi Paddy Kenny, Bramall Lane'de oynanan ve Sheffield United'ın 1-0 üstünlüğüyle devam eden maçın 61. dakikasında sakatlanıyordu. Kaleye doğal olarak Jagielka geçti. Hocasının ona olan güveninin boşa olmadığını ortaya koyan Jagielka kalan sürede gol yemedi ve maçı ev sahibi 1-0 kazandı. Jagielka, o maçta daha sonraları Fenerbahçe'de de oynayacak Robin van Persie'nin de çok etkili bir şutunu çıkararak hafızalarda yer edinmişti. 

John O'shea (Tottenham-Manchester United 04.02.2007)

Sezonu şampiyonlukla tamamlayacak olan Manchester United yoluna doludizgin devam ederken 4-0 önde götürülen Tottenham deplasmanında Edwin van der Sar'ın son dakikalarda burnunun kırılmasıyla şok yaşadı. Oyuncu değişikliği dolan Kırmızı Şeytanlar'da kaleye kalan bölümde John O'Shea geçti ve gol yemeden maçı tamamladı. 

Gökhan Bozkaya (Ankaragücü-Sivasspor 20.05.2007)

Sivasspor ligin 33. haftasında Ankaragücü deplasmanında 3-1 öndeyken kaleci Petkoviç zaman geçirmek için oyun alanı dışında seken topu uzağa doğru yumruklayınca ikinci sarı kartı görerek oyundan atıldı. Yerine oyuna sonradan giren Gökhan Bozkaya kaleye geçti. Gol yemeyen Gökhan, arkadaşlarının bir gol daha bulmasıyla tarihe geçenler arasında yer almayı başardı.

Yasin Çakmak (Galatasaray-Fenerbahçe 27.02.2008, Hacettepe-Fenerbahçe 13.09.2008)

Kupada 0-0'ın rövanşında Ali Sami Yen'de karşı karşıya gelen Galatasaray ile Fenerbahçe heyecan fırtınasına sahne olan bir derbi çıkardılar. Galatasaray 4. dakikada öne geçmesine ve rakibin Lugano'nun 26. dakikada 2. sarı karttan atılmasıyla on kişi kalmasına rağmen Fenerbahçe'nin 67. dakikada attığı gole engel olamadı. Bu defa da 75. dakikada Gökhan Gönül atılınca Fenerbahçe 9 kişi kaldı. Aradığı golü bir türlü bulamayan Galatasaray 90. dakikada ağları havalanınca ortalık yine karıştı. Volkan saha içinde uzun süre Lincoln'ü kovalayıp bir de vurunca oyundan atıldı. Oyuncu değişikliği kalmadığı için de kaleye kalan sürede Yasin Çakmak geçti. Aynı Yasin Çakmak bir sonraki sezonun 3. haftasında yine Volkan Demirel'in penaltı kurtarmasının ardından hakeme "Yukarıda Allah var" dediği için bir daha atılınca yine son dakikalarda kalecilik yaptı.

Rio Ferdinand (Manchester United-Portsmouth 09.03.2008)

FA Kupası 6. tur maçında evinde Portsmouth'u ağırlayan Manchester United'da devre arasında Edwin van der Sar'ın sakatlanması sebebiyle oyuna yedek kaleci Kuszczak dahil oldu. 75 dakika boyunca Kırmızı Şeytanlar tarif edilemez goller kaçırdı. Onlarca yüzde yüzlük pozisyon elde etti ama 76. dakikada Portsmouth atağında eski Galatasaraylı Milan Baros'u yere indiren Kuszczak hem oyundan atıldı hem de rakip penaltı kazandı. Kaleye bu defa ManU efsanesi Rio Ferdinand geçti. Ferdinand penaltıya engel olamadı ve Manchester United şok bir şekilde turnuvaya veda etti.

Bobo (Trabzonspor-Beşiktaş 20.10.2007)

Trabzonspor'un maça fırtına gibi başlayıp 6 dakikada 2-0 öne geçirmesiyle başlayan olaylar silsilesi, Beşiktaş'ın 22 ve 26. dakikalarda olmak üzere 2 gol bulmasıyla devam etti. 74'te sahneye Bobo çıkarken Beşiktaş geri dönüşü tamamladı ama heyecan fırtınası burada bitmedi. 79'da Rüştü göğsüyle ceza sahası dışında uzaklaştırdığı topu tartışmalı kararların hakemi Bülent Yıldırım el olarak yorumlayınca Beşiktaş hem kalecisiz hem de 1 kişi eksik kaldı. Kaleye geri dönüşü tamamlayan Bobo geçti. Önemli kurtarışlar yapan Bobo takımına 3 puanı kazandıran isim olurken Pancu gibi Beşiktaş tarihine geçmeyi başardı.

Tuncay Şanlı (Çekya-Türkiye 15.06.2008)

Tarihimizde unutulmaz maçlardan biri olarak yer alan EURO 2008'deki Çekya karşılaşmasında geri dönüşümüzün yarattığı heyecan yetmezmiş gibi son dakikalar da bir de Volkan Koller'e kafa atmasıyla kalecisiz kaldık. Uzatma bölümlerinde oyuncu değiştirme hakkı kalmadığı için kaleye Tuncay Şanlı geçerken neyse ki bir kaza yaşanmadan karşılaşmayı tamamlayamayı başardık.

Morten Rasmussen (Sivasspor-Eskişehirspor 18.09.2011)

Sivasspor kendi evinde Eskişehirspor'a karşı yokları oynarken skor 66. dakikada 3-0 olduktan sonra kaleci Milan Borjan itirazdan iki sarı kart birden gördü ve oyundan atıldı. Oyuncu değişikliği kalmayan Sivasspor'da kaleye Danimarkalı oyuncu Rasmussen geçerken 87. dakikada bir penaltı yaptırdı ve bu penaltıyı tutmayı başaramadı. Golcü oyuncu bu penaltı dışında iyi bir performans sergiledi.

Marek Sapara (Trabzonspor-Gaziantepspor 10.02.2012)

Trabzonspor evinde Gaziantepspor'u ağırlarken bu maç tarihe geçen bir maç oldu. Gaziantepspor'un bir ara 6 oyuncu kuralını çiğneyip sahada 7 yabancıyla yer aldığı karşılaşmanın son dakikalarında kalei Karcemaskas Burak Yılmaz'ın düşünce oyundan atıldı. Oyuncu değişikliği hakkı dolduğu için Trabzonspor'dan kiralık olarak geldiği Gaziantepspor'un tek golünü atan Marek Sapara son dakikalarda kaleye geçti. Sapara, Burak Yılmaz'ın penaltısını kurtarmayı ise başaramadı.

Hanri Lansbury (Blackpool-West Ham United 21.02.2012)

Sezon sonunda Play-Off'u kazanarak Premier Lig'e yükselecek West Ham United için o sezon unutulmaz maçlardan biri oldu Blackpool deplasmanı. Yedek kulübesine kaleci almayan West Ham hocası Sam Allerdyce 53. dakikada kaleci Robert Green'in atılmasıyla büyük bir şokla karşı karşıya kaldı. Kaleye 21 yaşındaki Lansbury'yi alan kurt hoca takımı o dakikadan sonra 2 gol daha bulup maçı 4-1 kazanınca derin bir nefes aldı.

Jimmy Dixon (Manisaspor-Bursaspor 12.02.2012)

Evinde 2-1 yenik durumda olan Manisaspor gol için Bursaspor kalesine yüklenirken kontra atakta kalecisi İlker Avcıbay'ın ceza sahası dışında topu elle kesmesiyle kalecisiz kaldı. Kaleye 87. dakikadaJimmy Dixon geçerken kalesinde bir gol de o gördü ve maç 3-1 sona erdi.

Felipe Melo (Elazığspor-Galatasaray 24.11.2012)

Son 7 haftada sadece 2 galibiyet alabilen, son hafta sahasında Karabükspor'a yenilen Galatasaray Elazığspor deplasmanında bu kötü gidişata yıllarca unutulmayacak bir şekilde son verecekti... Kırılma maçı olarak görülen karşılaşmayı 1-0 önde götüren Cimbom, 89'uncu dakikada Muslera'nın penaltı yapıp, kırmızı kart görmesiyle adeta yıkılma noktasına geldi. Oyuncu değişikliği kalmadığı için kaleye Felipe Melo geçti. Göksu Türkdoğan'ın penaltısını çıkaran Brezilyalı tarihe geçti, kurtarışın ardından "Pitbull" sevincini yapmayı ihmal etmedi. 

Rodrigo Palacio (Inter-Hellas Verona 18.12.2012)

İtalya Kupası son 16 karşılaşmasında evinde Hellas Verona'yı konuk eden İnter'de oyuncu değişiklik hakkının dolmasının hemen ardından kaleci Luca Castellazzi sakatlandı. Kaleye ise Rodrigo Palacio geçti. Arjantinli oyuncu kalan 15 dakikada gol yemezken takımının 2-0'lık skoru korumasını sağladı.

Mamadou Sakho (Lorient-PSG 26.05.2013)

Şampiyonluğunu haftalar öncesinde ilan eden ve son maçında Lorient deplasmanına konuk olan PSG'de teknik direktör Carlo Ancelotti, kariyerindeki son maçına çıkan Ronan Le Crom'u onore etmek amacıyla 61. dakikada kaleci değişikliğine gitti ve Areola'yı oyundan çıkardı.Fakat Le Crom için bu son dakikalarında işler çok da yolunda gitmedi. 83. dakikada penaltı yapan Le Crom oyundan atıldı. Kulübede kaleci kalmayınca bu görevi Mamadou Sakho üstlendi. Penaltıyı kurtaramayan Sakho, penaltıyı atan Le Lan'ı tebrik etmeyi ihmal etmedi. Sakho başka gol yemeden maçı tamamladı.

Cosmin Moti (Ludogorets-Steaua Bükreş 27.08.2014)

Kaleci olsa bu kadarını yapabilirdi desek abartmış olmayız... Şampiyonlar Ligi ön eleme maçında 1-0'ın rövanşında maçı son dakikada attığı golle uzatmaya götüren Ludogorets'de dakikalar 119'u gösterdiğinde kalecisi Vladislav Stoyanov ikinci sarı karttan oyundan atıldı. Kaleye ise savunma oyuncusu Cosmin Moti geçti. Önce kalan saniyeleri sorunsuz atlatan Moti ardından ise tarih yazdı. Seri penaltı atışlarında kalesinde devleşen Moti 2 penaltı kurtararak takımının 6-5 kazanmasını ve Şampiyonlar Ligi'ne yürüyüşünün sürmesini sağladı.

Harry Kane (Totenham-Asteras Tripoli 23.10.2014)

Tottenham'ın UEFA Avrupa Ligi'nde evinde Yunan ekibi Asteras Tripolis'i ağırladığı maçta kaleci Hugo Lloris 87. dakikada kırmızı kart görünce kaleye Harry Kane geçti. Harry Kane frikikten tutmak üzere olduğu topu kaçırıp topu ağlarında görünce, bu görüntüye herkes tebessüm etti.

Dani Alves (Sochaux-PSG 06.02.2018)

Fransa Kupası karşılaşmasında PSG, Sochaux'a konuk olurken kaleci Kevin Trapp 90. dakikada atıldı. Kaleye Brezilyalı yıldız Dani Alves geçti ve uzatma bölümlerini gol yemeden tamamlamayı başardı. 

Kyle Walker (Atalanta-Manchester City 06.11.2019)

Ve bu sezona geldik... Sezonun flaş takımı Atalanta deplasmanında zor anlar yaşayan Manchester City'de kaleci Ederson sakatlığı sebebiyle ikinci yarıya çıkamadı. Bu da yetmezmiş gibi yerine giren Cladio Bravo maç 1-1 devam ederken 81. dakikada kırmızı kart görerek oyundan atıldı. Kulübede kaleci kamayınca bu görevi Kyle Walker üstlendi. Kalan dakikalarda kalesini gole kapatan Walker kurtarışlar da yaparak gecenin adamı oldu ve takımının 1 puanı kurtarmasını sağladı.

Mehmet Topal (Fenerbahçe-Galatasaray 12.05.2013)

Galatasaray'ın şampiyonluğunu ilan ettikten sonra Kadıköy'deki derbide atmosferin gergin geçmesi bekleniyordu. Öyle de oldu maçın son bölümünde Volkan Demirel ve Sabri Sarıoğlu birbirlerine girerken ikisi de oyundan atıldı. Kalan sürede Fenerbahçe'nin kalesine Mehmet Topal geçerken gol yemedi ve Fenerbahçe 2-1 maçı kazanmayı bildi.

Kaynak: Super Haber