Konu futbolsa para teferruat

KPMG Futbol ekibi, Avrupa’nın 32 elit futbol takımını mercek altına aldı, “Taraftarlar verdikleri paranın karşılığını alıyor mu?” sorusunun yanıtını aradı. Sonuçlar ilginç. Mesela Barcelona’yı bir sezon 130 Euro’ya izlemek mümkün. Galatasaray ve Fenerbahçe’nin en ucuz kombineleri ise Messi’li Barcelona’yı ikiye katlıyor.

Avrupa futbolunda 2016-17 sezonu öncesinde KPMG Futbol ekibi çok çarpıcı bir araştırmaya imza attı. 32 elit futbol takımının değeri 5 parametrede ölçüldü ve bu doğrultuda kombine bilet fiyatları üzerinden bir değerlendirme yapıldı.

Messi’yi 130 Euro’ya bir sezon izleyebilirsiniz

KPMG Futbol ekibinin yaptığı şirket değeri tahminlerinin ışığında kombine bilet fiyatları incelendiğinde oldukça ilginç rakamlar ortaya çıkıyor. Zirveyi Manchester United’la paylaşan Real Madrid’in en ucuz kombine bileti 223 Euro’dan alıcı buluyor. Ancak Manchester United’ın en ucuz kombinesi 685 Euro’ya satılıyor. Kadrosunda Lionel Messi, Luis Suarez ve Neymar gibi yıldızları barındıran Barcelona ise 132 Euro’ya kombine satarak taraftarının ödediği paranın karşılığını veriyor. Katalan ekibinin maçlarını oynadığı Nou Camp’ın 99 bin kişilik yüksek kapasitesi de Barcelona’ya düşük fiyatlı bilet satma imkanını tanıyor.

KULÜPLER

EN UCUZ 
KOMBİNE (EURO)

1. Arsenal

1.334

2. Tottenham

986

3. Liverpool

883

4. Chelsea

767

5. M.United

685

6. Everton

664

7. Juventus

500

8. PSG

450

9. Sevilla

390

10. M.City

385

12. F.Bahçe

335

17. G.Saray

256

Dünyanın en pahalı maç bileti Londra’da

2006 yılında kapılarını açan Arsenal’in stadı Emirates, Avrupa’nın en pahalı koltuklarına sahip. Yıllardır şampiyon olamayan Arsenal, kupa özlemine rağmen en ucuz kombine biletini 1334 Euro’dan satıyor. Arsenal’i takip eden takım ise ezeli rakibi Tottenham. İngiltere’de son lig şampiyonluğunu 1961 yılında yaşayan Londra ekibi başarısızlığına rağmen en ucuz kombinesini 986 Euro’dan piyasaya sürüyor. Liverpool da en ucuz kombinesini 883 Euro’ya satıyor ve kasasını dolduruyor. Liverpool’u Chelsea ile Manchester United takip ediyor. İngiltere’deki stadyumların düşük kapasitesi de bilet fiyatlarının değerlenmesinde önemli rol oynuyor.

Galatasaray ve Fenerbahçe, Barcelona’yı ikiye katladı

Avrupa şartlarına bakıldığı zaman ise Türk takımları ortalamayı yakalamış durumda. Ligde şampiyonluğa ulaşan Beşiktaş, son yıllarda farklı statlarda maçlarını oynadığı ve farklı bir kombine politikası uyguladığı için listede yer almıyor. Fenerbahçe ise en ucuz kombine biletini 335 Euro’dan satıyor. Galatasaray’ın stadı Türk Telekom Arena’da da en ucuz kombine biletin fiyatı 256 Euro. Rakamlara bakıldığında Galatasaray’ın ve Fenerbahçe’nin bir kombinesinin fiyatına, Barcelona’nın rahatlıkla iki kombinesi alınabiliyor. Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Real Madrid de iki Türk takımından daha ucuza kombine bilet satıyor.

Taraftarlar paraya değil, renklere bakıyor

KPMG Futbol ekibinin çalışmasından, ‘futbol taraftarları parayı değil, gönül verdikleri takımı düşünüyor’ sonucu çıkıyor. Futbolseverler; sportif başarısızlığa ve kulüplerin ekonomik performansından ziyade takımlarla kurdukları duygusal ilişki üzerinden hareket ediyorlar. Bu sonucu güçlendiren en büyük sonuç, İngiltere Premier Ligi’nde uzun yıllar şampiyon olamayan Arsenal ile Tottenham’ın en ucuz biletlerinin bile sıralamanın zirvesinde yer alması... Avrupa futbolunun en formda iki takımı olarak gösterilen Real Madrid ile Barcelona ise uygun bilet fiyatlarıyla futbolseverleri tribünlere çekmeyi hedefliyor.

Değerleme nasıl yapıldı?

Şirket değerleri KPMG Football ekibinin Mayıs 2016’da yayınlanan ‘Futbol Kulüpleri Değerlemesi: Avrupa eliti’ raporundan alındı. Şirket değeri tahminlerinde 5 parametre dikkate alınıyor:

Karlılık: Son iki mali yılın personel giderlerinin, gelire oranı.

Popülerlik: Kulüplerin sosyal medya takipçi sayıları doğrultusunda gösterilen ilgi.

Sportif potansiyel: Transfermarkt internet sitesi verilerine göre takımın piyasa değeri.

Yayın hakları: Kulüplerin gelir elde etme potansiyelinde temel unsur olan yayın hakları anlaşmaları.

Stadyum sahipliği: Futbol kulübünün en büyük varlıklarından biri olan stat gelirleri.

KULÜPLER

ŞİRKET DEĞERİ

(MİLYON EURO)

1. R.Madrid

2.905

M.United

2.905

3. Barcelona

2.758

4. B.Münih

2.153

5. Arsenal

1.663

6. M.City

1.620

7. Chelsea

1.453

8. Liverpool

1.273

9. Juventus

983

10. PSG

843

22. F.Bahçe

256

24. G.Saray

225

Real Madrid zirvede, Barcelona yakın takipte

Bu doğrultuda yapılan değerlendirme sonucunda dünyanın en değerli futbol şirketi olarak Real Madrid ve Manchester United 2 milyar 905 milyon Euro’yla ilk basamakta yer alıyor. 2 milyar 758 milyon Euro’luk Barcelona üçüncü, Bayern Münih 2 milyar 153 milyon Euro’yla dördüncü, Arsenal ise 1 milyar 663 milyon Euro’yla beşinci konumda bulunuyor. Türkiye’den Fenerbahçe 256 milyon Euro değerle 22’nci sırada. 24’üncü sıradaki Galatasaray’a da 225 milyon Euro değer biçilmiş. İlk 10 takım içinde İngiltere Premier Ligi’nde mücadele eden 5 kulüp bulunuyor. Ancak ilk 3’te İspanya’nın ezeli rakipleri Barcelona ile Real Madrid’in rekabeti sürüyor.

Kaynak: KPMG