Ringlerden bir efsane geçti.. Cassius Marcellus Clay. Bu onun 22 yaşında İslam’ı seçmeden önceki adı. Tüm dünya onu Muhammed Ali olarak tanıdı ve hafızalarda bu şekilde kalacak.
12 yaşında bisikletini çalan hırsızı dövmek için boks hayatına başlayan Muhammed Ali , daha sonra profesyonel boks hayatı boyunca çıktığı 61 maçın sadece 5 tanesini kaybetmiştir. 56 maçın 37’sini nakavtla kazanması ringlerde dilinden düşürmediği “Bütün zamanların en iyisiyim!” sözünün ispatıdır.
Ona sadece bir boksör olarak bakmamak gerekir. Hayatı boyunca ırkçılığa ve İslamofobiye karşı mücadele içinde olmuştur. “Benim onlarla sorunum yok.” diyerek Vietnam Savaşı’na katılmamış ve bu sebeple unvanlarına el konulmuş, 5 yıl hapis cezası almıştır. 11 Eylül saldırıları sonrası ziyaretinde bir muhabirin : “Bu saldırıyı yapanlarla aynı dini paylaşmak size ne hissettiriyor?” sorusuna : “Hitler ile aynı dini paylaşanlar olarak ne hissettiriyorsanız aynısını..” cevabı ile o güçlü yumruklarını bu sefer İslam ile terörü bağdaştırmaya çalışanlara indirmiştir. Bunun yanı sıra 1960 Roma Olimpiyatları'ndan döndükten iki gün sonra bir lokantada sadece beyazlara servis yapıldığını öğrenince, altın madalyasını Ohio Nehri'ne atarak ırkçılığı nakavt etmiştir.
Parkinson hastalığı sebebiyle uzun süredir gözlerden uzak bir yaşam süren ringlerin efsane ismi Muhammed Ali , solunum yolu rahatsızlığı sebebiyle tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yummuştur.
Boksu bizlere sevdiren adam Muhammed Ali’den gelecek nesillerimize bahsetmezsek Rocky’i kahraman bilirler. En büyük yumruğu bizlere attın Efsane.. Mekanın cennet olsun..

Harun Emre Katmış / Sporundibi