Süper Lig'de Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında ki dev mücadelede gözler iki oyuncuda olacak; Alexander Sörloth ve Vedat Muriqi.

Trabzonspor'un Norveçli forveti Sörloth bu sezon attığı 15 golle krallık yarışında da ilk sırada bulunuyor. Sarı Lacivertli ekipte ise Kosovalı forvet Muriqi ise Sörloth'u attığı 12 golle takip ediyor.

İki oyuncu da fiziksel olarak birbirine benzer özellikte olsa da sahada daha farklı roller alabiliyor. OPTA istatistikleriyle her iki oyuncu da mercek altına alındı.

BİRİ YERDEN BİRİ HAVADAN

Sezonun ilk yarısında daha çok geniş alanda oynayan Süper Lig ekiplerinden Trabzonspor, Alexander Sörloth'u ceza sahası çevresinde topla buluşturdu. Topla yerden oynamayı da seven Norveçli oyuncu 32 kez rakiplerini çalımlamayı başardı. Çalım yüzdesi ise %48,5.  Fenerbahçe'de Kosovalı forvet Vedat Muriqi'in ise çalım yüzdesi %62,1 ancak Kosovalı futbolcu yalnızca 18 çalım attı. Yani Sörloth'un neredeyse yarısı kadar. Buradan Muriqi'nin topla çok fazla kat etmediğini, çalım atmak yerine pas tercihlerini kullandığını görüyoruz.

Süper Lig'in en çok hava topu kazanan Sarı Lacivertli ekibin futbolcusu Vedat Muriqi, 83 hava topu kazarak %51,6 ortalama tutturdu. Ancak Kosovalı forvetin kafa vuruşuyla sadece 1 gol attığını belirtelim.  Trabzonspor'un 1,95 m boyundaki Sötloth'un ise hava toplarının %51,9'unu kaybetmesi dikkat çekiyor. Ancak 6 kez kafa vuruşuyla gol buldu. 

HAKİMİYET VE GOLCÜLÜK

Fenerbahçeli oyuncu Vedat Muriqi'nin ligde lider olduğu dört istatistikten ikisi rakip ceza sahasında topla buluşması ve şut sayısı. Kosovalı oyuncu sezon boyunca 127 kez ceza sahasında topla buluştu, 69 kez de kaleye şut çekti. Sörloth 107 kez rakip ceza sahasında topla buluşurken 59 şut çekti. Bordo Mavili ekibin oyuncusu Sörloth'un yakaladığı pozisyonları gole çevirmede daha iyi olduğunu görüyoruz. Norveçli oyuncu şut başına gole çevirmede %31,9 oranıyla lig lideri.

Ancak her iki oyuncunun da xG oranına baktığımızda attıkları gol sayısını yakaladığını görüyoruz: (Muriqi xG: 12.9, Gol: 12 / Sörloth xG: 14.4, Gol: 15)

Görsellerde penaltı hariç xG'lerde ise Sörloth beklentinin üzerinde skor bulurken Muriqi'nin az da olsa beklentinin gerisinde olduğunu belirtelim.

Kaynak: Goal.com