Brezilya'nın efsane futbolcusu Pele, 80 yaşında...

Kariyeri boyunca yurt dışına çıkmasına izin verilmeyen Arantes do Naccimento ''Pele'', 2 takımın formasını terletti.

Brezilya takımı Santos ve Amerika'da bulunan New York Cosmos takımlarında top koşturdu.

Efsane isim, 6 Brezilya Ligi şampiyonluğu, 2 Libertadores Kupası, 2 Dünya Kulüpler Kupası, 1 Kuzey Amerika Futbol Ligi şampiyonluğu ve 3 Dünya Kupası şampiyonluğu kazandı.

Babasına, "Dünya şampiyonu olacağım" diyen Pele, bu kupada 3 kez şampiyonluk sevinci yaşadı.

Dünyanın en çok gol atan isimleri arasında yer alan Brezilyalı oyuncu, çıktığı 1363 karşılaşmada 1281 kez fileleri havanlandırmayı başardı.

1969 yılında Nijerya'da bulunan iç savaşta yerel takımlardan Benin City ile karşılaşan Santos FC için savaş 2 günlüğüne durduruldu ve Pele'nin can güvenliği sağlandı.

Golleriyle adından sıkça söz ettiren milli oyuncu, Brezilya'da "ulusal değer" olarak görüldüğü için Avrupa kulüplerinin transfer etmek istemesine rağmen ülke yönetimi ve halk, oyuncunun başka bir kulübe gitmesini istememiştir.

Zamanında 1 oyuncu değişikliği kuralının olduğu dönemde Pele, kalecinin oyundan çıktığı 4 karşılaşmada kaleye geçti ve Santos bu maçların hepsini galibiyetle tamamladı.

Edinson Arantes do Nascimento yani bilinen adıyla ''Pele'', sonraki nesillere de ilham kaynağı oldu.

Brezilyalı efsane futbolcunu adı olan "Edison" ve "Pele" isimleri ülkede çocuklara en çok verilen isim oldu.

80 yaşındaki oyuncu, 1990 yılında 1994 Brezilya devlet başkanı seçimlerinde aday olma fikrini değerlendirdiğini açıklamıştı.

Öte yandan 18 Haziran 1968 tarihinde Bogotá'da Kolombiya olimpiyat takımı ile hazırlık maçında karşılaşan Santos FC'de Pele kırmızı kart gördü. Brezilya takımı oyuncularının baskılarına dayanamayan hakem düdüğü yan hakeme devrederek oyundan çıktı ve Pele oyuna döndü.

Kaynak: NTV Spor