UEFA, Avrupa Süper Ligi'nin kurucu 12 kulübüne para cezası verdi.

Hala organizasyonun içinde yer alan Real Madrid, Barcelona ve Juventus dışındaki takımların 1 yıllık Avrupa gelirlerinin yüzde 5'i kesintiye uğrayacak. Toplam 15 milyon Euro olması beklenen rakam UEFA Gençlik Liglerinde kullanılacak.

La Liga ekipleri Real Madrid, Barcelona ve Serie A ekibi Juventus ise Disiplin Komitesine sevk edildi.

Bu ekiplerin Şampiyonlar Ligi'nden yasaklanma ihtimali bulunurken, Avrupa Süper Ligi pjoresi 3 hafta önce aralarında 6 İngiliz kulübü, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City ve Tottenham'ın da olduğu 12 kulüp tarafından hayata geçirilmeye çalışılmıştı.

Ancak İngiltere Hükümeti'nin ülke topraklarında bu ligin oynanmayacağını açıklaması ve taraftarların baskısının ardından İngiliz kulüpleri birlikten ayrıldı.

Atletico Madrid, Milan ve Inter de UEFA ile yapılan anlaşma ile Avrupa Süper Ligi'nden çekilmişti.

Kulüpler ayrıca yetkisiz organizasyonlara katılması durumunda 100 milyon Euro ödemeyi kabul etti. Anlaşmanın bir parçası olarak da UEFA'ya verilecek diğer taahhütler ihlal ederlerse de 50 milyon Euro ödeyecekler. 

Öte yandan açıklamada görüşlerine yer verilen UEFA Başkanı Aleksander Ceferin ise şu ifadeleri kullandı;

"Bu para cezalarının hiçbiri UEFA tarafından tutulmayacak. Avrupa'daki gençlik futboluna yatırım yapılacak. Dokuz kulüp hatasını fark ederek Avrupa futboluna bağlılıklarını göstermek için harekete geçti. Ancak aynı şey, sözde Süper Lig'de kalan kulüpler için söylenemez. UEFA bu kulüplerle daha sonra ilgilenecek."

NE OLMUŞTU?

Premier Lig'den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham, Serie A'dan Milan, Inter ve Juventus, La Liga'dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid kulüpleri, 19 Nisan gecesi yaptıkları ortak açıklamayla Avrupa Süper Ligi'ni kurma kararı aldıklarını açıklamıştı.

UEFA, FIFA, ülke federasyonları ve taraftarların yoğun tepkisi sonrasında Real Madrid, Barcelona ve Juventus haricindeki kulüpler organizasyondan çekildiklerini duyurmuştu.

Kaynak: NTV Spor