Sezonun ilk resmi maçını olabilecek en zor deplasman ve hava şartlarında oynayan 2017 görünümlü 2018 model Fenerbahçe, Son derece doğru bir taktik anlayış, üçüncü bölgeye fazla çıkmadan 11 oyuncuyla topun arkasına geçerek maça başladı. Özellikle rakibin kanat oyuncularına yapılan baskı ve Topal-Eljif ikilisinin göbekte temponun artmasını iyi engellemesi maçın üçte birlik bölümünün nispeten rahat olmasını sağladı. 



Benfica ise Valbuena’nın sahada olmasının getirebileceği defansif zaafları o kanadı fazla kullanarak degerlendirmek isterken, Hasan Ali ve sol stoper Skrtel’in ekstra mesailerini izledik. Bu bölüm Skrtel’in üst düzey konsantrasyonu sayesinde kazasız belasız geçildi. 

İşin hücum tarafında ise mevcut problemlerin henüz çözümsüz olduğunu gördük. Valbuena’nın çok cabuk oyundan düşmesi, Giuliano’nun sıfır katkısı, beklerin yeterince katılım yapamaması doğal bir üretimsizlik getirdi. Daha da kötüsü İlk yarıda verdiğimiz her pozisyonun altında hücuma cıkarken Valbuena-Giuliano ikilisinin kaptırdığı toplar vardı. 



Cocu’nun Mehmet Ekici hamlesi gelene kadar Giuliano’nun abuk hatalarına bu kez sağ kanatta Isla eklemeler yaptı. Ekici’nin orta alana katkı yapma hevesi, o dakikaya kadar ikinci yarıda ortada görünmeyen Eljif’i de biraz olsun rahatlattı. Ancak rakibin daha ne yaptığını bilen baskısı ve fizik üstünlüğü, bizim topla oyunumuzu neredeyse sıfıra indirdi. Yavaş yavaş artan baskı, seken her topun ikinci bölgede rakipte kalması golünde habercisi oldu. Isla-Dirar ikilisinin seyrettiği pozisyon rakibi iyice şevke getirirken, 70 ten sonra işler iyice kötüye gitmeye başladı. Benfica fizik üstünlüğünü sahaya çok net ortaya koyduğu son 15 dakika tamamen Benfica - Skrtel maçına döndü. Rakip forvet Castillo sadece bu bölümde 5 kez kaleyi yokladı. 

Takımımızn genç oyuncuları için bu seviyelerin henüz erken oldugunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak Eljif ve Barış için asla enseyi karartmayalım. Bu seviyede ilk maçları ve kötü maça rağmen o umudu net bir şekilde bana verdiler.

Maçın sonucundan bağımsız olarak, Fenerbahçe’nin hala oyunun yönünü 30-40 metrelik paslarla değiştirebilecek oyuncusu yok. Eljif Elmas iyi yolda, Giuliano-Valbuena ikilisi yine yılın balonu olmaya aday. bir santrafor, bir sol ayaklı stoper, Josef’in katılımı ve güçlü bir Ayew’in katkısı Sarı lacivertlileri daha derli toplu bir takım kimliğine sokacaktır. 

Geçen sezon en çok skor yaptığı dönemde bağıra bağıra Giuliano’nun takımın el freni olduğunu, pozisyonsuz bir oyuncu olduğunu söylüyordum ve tepki alıyordum. Bir kez daha altını çizerek söylüyorum; Giuliano bu takımın en faydasız oyuncusudur. Valbuena ise sadece gerideyken son dakikalarda alınabilecek bir riskli hamle oyuncusudur. 



2017 model takım, çok eleştirilen Aykut hoca sayesinde topun arkasına geçmeyi öğrendi. 2018 modele geçiş ise yapılması muhtemel transferler ve Valbuena-Giuliano ikilisinden kurtulmakla beraber hücumda da ne yaptığını bilen bir Fenerbahçe’den geçiyor. 

Zaman lazım kabul... ama bu maça, kadro olarak daha hazır ve takviyeleri yapılmış bir şekilde çıkmamız gerektiğinide kabul etmemiz gerekiyor. Çok zor şartlarda işini yapmaya çalışan yönetim ve teknik kadroya desteğe devam edelim. Sadece iyi niyetle eksikleri söyleyelim. Mutlaka transfer dönemi bitene kadar hamleler yapılacak ve ilk milli maç arasıyla beraber istenen Fenerbahçe ortaya çıkacaktır.


LORAN VAYLOYAN