Bu gün sezon öncesi transfer döneminde rekor para harcamış Fenerbahçe'nin Ocak ayı transfer döneminde de giderilmemiş olan ve şampiyonluk yolunda da büyük sorunlar yaratabilecek olan ''forvet'' sıkıntısına değinmek istedim.

Öncelikle bu sıkıntının nedeni ''bana göre'' ne Pereira ne son zamanda baskı altında kalarak kaçırdığı gollerle dikkat çeken Fernandao ne de Hollandalı dünya starı Robin van Persie değildir. Bu sıkıntının nedeni Fenerbahçe'nin ''yedek kulübesi''.

ÇOK MAÇ, AYNI TİP FORVET!
Fenerbahçe'nin yoğun fikstürüne baktığımız zaman farklı tatktiklerle oynayan birçok takım göreceğiz. Avrupa'da farklı taktik, Ligde farklı taktik, kupada farklı taktik... Fenerbahçe'nin ise bu farklı taktiklere cevap vereceği tek tip forvet hattı oyuncusu var. Fırsatçı golcüler Fernandao ve Robin Van Persie...

Fırsatçı golcüden kastım ayağına top bekleyen, kanatlardan gelecek ortalara kafa vurabilecek ve golü koklayacak oyunculardır. Fenerbahçe kanatlarını güçlendirerek bu iki forveti besleme şansına sahip olsa da kapalı savunma uygulayan takımlar bu oyuncuları 90 dakika boyunca marke ettiği ve açılarını kapattığı zaman Fenerbahçe'nin gol yolları bariz tıkanıyor. Bu durumda ise sprinter forvet ihtiyacı göze çarpıyor.

Fenerbahçe yedek kulübesinde ''ezber bozan'' , Fenerbahçe için taktik alternatifi yaratan sprinter bir forvet bulunmadığı için oyun açılamıyor. 

1 TRANSFER ŞAMPİYONLUK DEMEKTİ
Fenerbahçe Ocak ayı transfer döneminde yaratıcı forvet almayarak şampiyonluğu riske atmıştır. Ayağına top bekleyen değil. Topu taşıyabilecek, itebilecek bir forvet alınmalıydı bu sıkıntının çözülmesi için. Hata bu sıkıntı yüzünden iyi sprint atıp adam eksiltebilen ve kendi pozisyonunu yaratabilen Volkan Şen ve Nani'nin zaman zaman forvet hattında bu açığı kapatmak için pozisyon bulmaya çalıştığını ancak Volkan Şen'in son vuruşlarda etkisiz kalması sonucunda yine bu gol sıkıntısının devam ettiğini görüyoruz

Kanatlardan maç boyu saldıran bir Fenerbahçe görüntüsü var ama gol sıkıntısı var. Neden? Forvetler aktif oyuncular değil. Bunu Fenerbahçe yönetimi göremedi. Bu sorun en fazla son oynanan Bursaspor maçında patlak verdi. İsim değil taktik önemliydi. Serdar Aziz'in olmadığı maçta Fenerbahçe takımının yedek kulübesinde aktif bir forvet oyuncusu olsaydı bu maçın sonucu çok farklı olurdu. Rakip defansın RVP ve Fernandao için alacağı önlem aynıdır. Kadroda bir tane daha farklı tip forvet olursa taktiksel olarak üstün başlarsınız. 

DOUMBİA İLE NEDEN İLGİLENİLDİ?
Fenerbahçe'nin Ocak ayı transfer döneminde Saydou Doumbia ile görüşmesinin sebebi de budur. Kendi pozisyonunu yaratacak, adam eksiltebilecek çok yönlü bir forvet alınmış olsaydı eğer Fenerbahçe 2. yarıya daha farklı bir giriş yapabilirdi.

LOKOMOTİV MAÇI FENERAHÇE'NİN NET GÖRÜNTÜSÜ DEĞİLDİ
Lokomotiv maçındaki güzel oyuna bakacak olursak bunun en büyük etkisi rakibin kondisyon eksikliğiydi. Fenerbahçe bu maçta her zamanki gibi oynadı ancak rakibin ayrılan oyunculardan doğan taktiksel eksikliklikleri, 2 ay maç kondisyonundan yoksun olması Fenerbahçe için itici bir güç doğurdu ve Fenerbahçe de yoğun fikstürünün avantajını bu maçta kullanarak rakibini temposu ile boğdu.


Sporun Dibi // Çağatay Arı