ABD‘de ırkçı gruplar son yılların en büyük gösterilerinden birini gerçekleştirirken yaşanan olaylara tepkiler çığ gibi büyüyor.

Charlottesville‘de ırkçı ve nazi sempatizanı grupların gösterileri sonucu şehirde siyahlara karşı linç girişimi oldu. Adına ”Sağı Birleştirin” denilen protesto, Amerikan İç Savaşı sırasında köleliği savunan güney eyaletlerinin komutanı olan General Robert E. Lee’nin kampüste bulunan heykelinin kaldırılması planına karşı başladı.

Charlottesville Belediyesi olaylar sonrasında ohal ilan etti. Irkçı göstericiler, Virginia Üniversitesi‘nde düzenledikleri gösteri sırasında “Yahudiler yerimize geçemeyecek”, “Kan ve toprak”, “Tek halk, tek ulus, göçe son” sloganları attı.

Gerginliğin hat safhaya ulaştığı saatlerde antifaşistlerin kortejine bir araç daldı ve pek çok göstericiyi yaraladı.

NBA çevreleri de olaylara kayıtsız kalmadı. Cleveland Cavaliers‘ın yıldız oyuncusu LeBron James sıcağı sıcağına yaptığı açıklamalarda yaşananlara büyük tepki gösterdi. James, yaşanan sürecin üzücü olduğunu söylerken, ”Ülkemizin gidaşıtı bu mu?” diyerek tepkisini dile getirdi.

Öte yandan Brooklyn Nets‘in yıldızı Jeremy Lin dahil olmak üzere birçok NBA oyuncusu da yaşananların utanç verici olduğunu vurguladı.