Spor Toto Süper Lig’de ‘Turgay Şeren’ adıyla oynanacak 2016-2017 sezonu öncesi detaylar belli oldu. SÖZCÜ’nün edindiği bilgiye göre, 19 Ağustos’ta resmen başlayacak yeni sezonda, Uluslararası Futbol Birliği Kurulu’nun (IFAB) son toplantısında kararlaştırılan ve resmi olarak ilk kez EURO 2016’da uygulanan kural değişiklikleri, Spor Toto Süper Lig’de de geçerli olacak.

Bu değişiklikler arasında, bariz gol şansı durumunda kırmızı yerine sarı kart, rakibe temas olmasa bile kırmızı kart gibi kurallar yer alıyor. Çizgi hakemi uygulaması Spor Toto Süper Lig’de yeni sezonda yok. Spor Toto Süper Lig’de maçlarda yine bir orta, iki yardımcı, bir de kenarda olmak üzere 4 hakem görev alacak. EURO 2016’dan farklı olarak, gol teknolojisi kullanılmayacak.

YABANCI SAYISI AYNI

Bu konu ile ilgili FIFA’ya eğitim amacıyla temsilci gönderilecek, bir sonraki sezon için daha sonra karar verilecek. Merkez Hakem Kurulu (MHK) temsilcileri, sezon öncesi tüm kulüplerde toplantı yaparak, futbolcu ve teknik heyetlere kuralları anlatacak. Daha önce alınan karar gereği, Spor Toto Süper Lig’de yabancı sayısı belli kriterlere bağlı olarak yine 14 olacak. EURO 2016 sonrası konumu çok tartışılan Fatih Terim, Türkiye Futbol Direktörü olarak görevine devam edecek ve millilerin başında kalacak.

KULÜPLERE YARDIM


Spor Toto Süper Lig’in yayıncı kuruluşu Lig TV devir aşamasında olduğu için, kulüplere bu yıl şimdiye kadar ödeme yapılmadığı ortaya çıktı. Futbol Federasyonu’nun, sözleşmenin 5. maddesine istinaden, mağdur olmamaları için kulüplere maddi destekte bulunduğu öğrenildi.

HIRVATİSTAN ÖNCESİ ÖZEL MAÇ


EURO 2016’yı hayal kırıklığı ile kapatan Türkiye A Milli Futbol Takımı, 2018 Dünya Kupası elemelerindeki ilk maçında 5 Eylül’de Hırvatistan ile karşılaşacak. Bu mücadele, Hırvatların cezası nedeniyle seyircisiz oynanacak. Bu karşılaşmadan 3 gün önce oynanmak üzere Ay-Yıldızlı takım için özel maç ayarlanacak


DEĞİŞEN OYUN KURALLARI


– Ceza alanında bariz gol şansı içeren faul pozisyonlarında doğrudan üçlü cezaya (penaltı, kırmızı kart, bir maç men) sebep olan karar hafifletilecek. Ceza alanındaki bariz gol şansı pozisyonunda kırmızı kart gösterimi kuralı yumuşatılacak.

– İlk onbirdeki bir oyuncu maç başlamadan kırmızı kart görebilecek. Ancak onun yerine başka bir isim kadroya dahil edilebilecek. Yedek oyuncunun kırmızı kart görmesi halinde listeye yeni oyuncu eklenemeyecek.

– Penaltı vuruşu öncesi çizgiyi terk eden kaleci sarı kart görecek. Vuruş öncesinde ceza sahasına giren oyuncular da sarı kart görecek ve penaltı tekrar edilmeyecek.

– Kırmızı kartlık hareket, temas olmasa dahi kırmızı kartla cezalandırılacak. Temas şartı aranmayacak.

– Kaptanlar takımın davranışlarından tamamen sorumlu olacak.

– Ekipman değişikliği için kenara gelen oyuncular oyunun durmasını beklemeyecek. Hakemden izin alarak oyuna dönebilecek.

– Santra vuruşunun ileriye yapılma zorunluluğu kaldırıldı. Artık santralar geriye doğru da yapılabilecek.

– Eğer sahaya yabancı biri (oyuncu listesindekiler, yedekler, oyundan çıkanlar, kırmızı kart görenler, teknik heyet, yetkililer hariç) girer ve o sırada top da kaleye doğru gidip gol olursa ve sahaya giren kişi savunma oyuncusunu engellemez ya da topa bir müdahalede bulunmaz ise gol geçerli sayılacak.