Süper Lig'de bu hafta orta sırada ki takımlarının kaderini doğrudan etkileyen bir karşılaşma oynanacak. Süper Ligde son haftalarda aldığı mağlubiyetlerle düşüşe geçen Konyaspor, Kayserispor'u 90+8'de attığı golle mağlup etmesini bildi. Antalyaspor'u net pozisyonları doğru değerlendirerek deviren Rizespor'u Konyaspor kendi evinde ağırlayacak. Karşılaşma 28.12.2020 Pazartesi günü 16:00'da başlayacak. Maçı Burak Şeker yönetecek.

Karşılaşma orta sırada ki yerlerini belirlemesi açısından oldukça önem taşımakla birlikte 6 puanlık bir maç olarak ifade ediliyor. Birbirine direkt olarak rakip olan bu iki takımın karşılaşmasında kıyasıya bir mücadele olacağına kesin gözle bakılıyor. Son 6 karşılaşmada Konyaspor 2 galibiyet, 2 maç berabere ve 2 maçta Rizespor'un galibiyeti ile sonuçlandı. 

İki takımdan son haftada aldığı galibiyet ile orta sıralara bir nebze tutunmayı başardı, iki takımın son maçlarından satırbaşları ve analizleri.

Ev sahibi takım Konyaspor:

Geçtiğimiz haftalarda 3'lü savunma ile rakiplerinin karşısına çıkan İsmail Kartal bu hafta ise daha güvenli bulduğu 4'lü savunma sistemini sahaya sürdü. Konyaspor maç boyunca topa hakim bir oyun sergiledi ve bununla birlikte oldukça net pozisyonlar üretti. Orta bölgeden kanatlara atılan paslarda etkili olmaya çalışan Konyaspor maçın ilk yarısında istediğini yapamadı ve Kayserispor karşısında 1-0 geride kapattı. İkinci yarıda kırmızı kart ile birlikte daha efektif bir oyun sergileyen Konyaspor oyunu rakip sahaya yıkarak set oyununa döndü ve sabırla oynadığı oyun son dakikalarda da olsa galibiyeti getirdi.

Konyaspor'un etkili yönleri:

Konyaspor son haftalarda pozisyonlarını göbek yerine kanatlardan buldu. Arapasları ile kaleye kolaylıkla gidebiliyorlar ve bununla birlikte etkili pozisyonlar üretebiliyorlar. Konyaspor'un pas merkezi Marko Jevtovic, Jevtovic üzerinden genellikle oyun kurmaya çalışan takım kanatlara dikine paslar ile pozisyon bulmaya çalışıyor. Ara toplarda kaliteli ayakları ile pozisyon yaratmada hızlı çıktıklarında zorluk çekmiyorlar. Duran toplarda ise hem pozisyon hemde karşılama konusunda oldukça defansif özellikleri kaliteli gözüküyor.

Konyaspor'un zayıf yönleri:

Konyaspor set oyununda orta sahada ki eksik oyuncuları sebebiyle hızlı çıkarken orta sahada çok çabuk top kaybı yapabilen bir takım, karşılarında pressi yüksek olan bir takım olduğunda geride oyun kurmakta zorlanıyorlar. Bunun üzerine dikine paslar ile de etkili olamadıklarında oldukça zorlandıkları gözlemleniyor. Oyunu geride kurduklarında net pozisyon bulma oranları oldukça düşmesiyle birlikte ceza sahası dışından şut çekilmesine kolay müsade ediyorlar.

Misafir takım Rizespor:

Antalyaspor maçı öncesi Trabzonsporla yaptığı karşılaşmada ilk yarıda etkili oyunu ile göz önüne çıkan Rizespor ikinci yarıda Trabzonspor'a karşı varlık göstermekte zorlanmış ve mağlubiyet yaşamıştı. Antalyaspor karşısında ise etkili bir oyun sergilediler. Kanatlardan pozisyon yaratmada oldukça etkili olan Rizespor forvet oyuncularının efektifliği ile Antalyaspor karşısında dirençli bir takım olarak gözüktü. Duran toplarda ki etkisini oldukça gösteren Rizespor net pozisyonlar yakaladı. Bitiricik konusunda bulduğu pozisyonları değerlendiremeyen Antalyaspor, Rizespor'a boyun eğdi. 

Rizespor'un etkili yönleri:

Rizespor duran toplarda oldukça başarılı bir takım, son maçlara baktığımızda sağ bölgesini oldukça aktif kullanıyor ve bu bölge üzerinden pozisyon üretmeye çalışıyorlar. Michalak ve Morozyuk'un anlaşması ve Donsah'ın da sağ kanada yaptığı katkılar ile oldukça hızlı bir şekilde rakip sahaya geçebiliyorlar. Kanatlara pas atmadan önce kalesinden çıkan toplarda Donsah ile sağ kanat üzerinden oyun kurmaya gayret ediyorlar. Hızlı oyun sonrasında etkili forvet oyuncularına sahip olan Rizespor Skoda ve  Remy'in bitiriciklikte güçlü olmasıyla birlikte ileri uçta etkili pozisyonlar yaratabiliyorlar. 

Rizespor'un zayıf yönleri:

Kanatlardan oynayan takımlara karşı savunmada oldukça zorluk çekiyorlar. Duran toplardan etkili pozisyonlar buluyorlar fakat duran toplarda etkili bir savunma gösteremiyorlar. Ceza sahasından şut çekme konusunda rakiplerini engelleyemiyorlar ve buda rakiplerinin kendi ceza sahasına girmeden etkili pozisyon yakalamasına sebep veriyor.

Orta sırada ki kaderlerini belirleyecek olan bu karşılaşmada iki takımı siz değerli okuyucularımız için değerlendirdik.

İçerik Hazırlayanı: R. Can Şen