Kulüp bazında çok başarılı bir sezon geçirdiklerini dile getiren Mutlugil, Avrupa kupalarında elde edilen derecelerin gelenek haline geldiğini söyledi. Eczacıbaşı VitrA'nın Dünya Kulüpler Şampiyonası'nı kazanmasının yanı sıra Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Challenge Kupası'nda elde ettiği şampiyonluğun çok önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Mutlugil, şöyle devam etti:

"Yakaladığımız ivmeyi 2016'da da devam ettirmeliyiz. A Milli Bayan Takımı'nı büyük bir sınav bekliyor. Gelecek hafta Ankara'da yapılacak elemelerden 1. çıkamazsak, 2. veya 3. olarak mayıs ayındaki elemelere katılmaya çalışacağız. Arkasından Grand Prix ve Avrupa Ligi maçları geliyor. Bayanlarda en büyük hedef olimpiyatlara gitmek, erkeklerde ise gruptan çıkarak Dünya Ligi'ne katılabilmek için mücadele edeceğiz."

"KOTA DÜŞÜRÜLDÜĞÜ İÇİN ELEMELER OLDUKÇA ZORLU GEÇECEK"

Uluslararası Voleybol Federasyonu'nun (FIVB), olimpiyatlara Avrupa'dan gidecek takım kotasını daralttığını kaydeden Mutlugil, bu durumun olimpiyatları olumsuz etkileyeceğini söyledi.

"Avrupa'dan olimpiyatlara gidecek takım sayısının azaltılması, otomatik olarak olimpiyatlardaki oyun kalitesini de düşürecektir" diyen Özkan Mutlugil, "Kota düşürüldüğü için elemeler oldukça zorlu geçecek. Öte yandan dünyanın en iyi takımlarının Avrupa'da yer aldığını dikkate aldığımızda, elemelerden çıkmayı başarıp olimpiyatlara giden takım, orada derece almakta zorlanmayacak. Çünkü zaten en zorlu rakipleri burada eleyip gitmiş olacak. Rio'ya giden biz olursak, bizim de başarılı olacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda FIVB Yönetim Kurulu Üyesi ve Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) Asbaşkanı olan Mutlugil, "CEV olarak konuyu FIVB'ye anlattık. Olimpiyatlardaki oyun kalitesinin en üst seviyede olması gerektiğini söyledik. Bu kadar güçlü bir kıtadan bu kadar az takım giderse oyun kalitesi düşecektir. Bunun 2016 Rio Olimpiyatları'ndan sonra değişeceğini umuyoruz" dedi.

"BAZI GİRİŞİMLERDE GEÇ KALMIŞTIK"

TVF'nin, FIVB ve CEV yönetimlerinde bulunmasının avantajına değinen Mutlugil, "Bazı girişimlerde geç kalmıştık. Bu yıl CEV'deki seçimlerde çok başarılı olduk. Konusunda iyi insanlar CEV'de önemli görevlere geldi. Bu tabii ki bize ülke tanıtımı ve lobisi açısından önemli görevler yüklüyor" diye konuştu.

Mutlugil, FIVB'de 1980'li yıllardan beri Türkiye'den bir temsilcinin yer almadığına dikkati çekerek, "FIVB'de daha fazla temsil edilmemiz gerekiyordu. Uzun bir dönemden sonra bu gerçekleşti. Bunlar bize yeni fırsatlar sunacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

"UZUN SÜRELİ BAŞKANLIK DÖNEMLERİNE SICAK BAKMIYORUM"

Özkan Mutlugil, 2016 Rio Olimpiyatları'nın ardından görev süresinin dolacağı hatırlatıldığında ise şunları söyledi:
"Yeni projeler geliştirip, uygulayabilmek önemli. Bu projeleri uygulayıp, iyi sonuçlar aldığımız takdirde bir dönem daha devam etmek isterim. Çok uzun süreli başkanlık dönemlerine sıcak bakmıyorum. Bu, organizasyonlara zaman içinde bir ağırlık verebiliyor" dedi.
Uzun vadeli hedeflerinde, özellikle erkek voleybolu ve plaj voleybolunda seviyenin yükseltilmesiyle ilgili yoğun bir çalışma içinde olduklarını anlatan Mutlugil, şu ifadeleri kullandı:
"Erkeklerde Avrupa'nın üst sıralarına çıkmak ve daha sonra dünyada kendimize bir yer edinmek en büyük hayalimiz. Plaj voleybolu gerçekten başlı başına emek istiyor ama plaj ve salon voleybolunu birbirinden ayırmak, ayrı düşünmek hata olur. Birbirlerine ciddi sinerji sağlıyorlar. İkisini bir düşünüp ayrı planlama yapmak daha doğru olur."

"FIVB'YE BİR DİZİ DEĞİŞİKLİK ÖNERDİK"

Bir süredir oyun kurallarına kafa yorduklarını, oyunun daha izlenebilir olması, televizyon yayınlarında daha çok yer alması gibi konulara fayda sağlaması açısından bazı değişikliklere gitmek istediklerini belirten Mutlugil, şunları söyledi:
"FIVB'ye bir dizi öneri sunduk. Önce bunları değerlendirip, test etmeleri gerekiyor. Ondan sonra alınacak karara göre diğer konfederasyonlara sunulabilir. Kafamızda bir çok proje var. FIVB Başkanı Ary Graça, yeni fikirlere çok açık. Yakın zamanda oyun kurallarında bazı değişiklikler olabilir."