Süper Lig ekiplerinden Denizlispor'un 48 yaşındaki genç teknik direktörü Bülent Uygun, liglerin başlaması, kulüplerin koronavirüs nedeniyle borcunun artması ve amatör karşılaşmalar hakkında Sporundibi.com ekibinden Nuray Abuç'a düşüncelerini anlattı.

Yeşil Siyahlı kulübün başarılı teknik adamı Bülent Uygun'un açıklamaları şu şekilde;

''Devlet milletini, kurumlarını, takımlarını ayırt etmeden koruyacaktır. Bundan dolayı liglerin oynanması yönündeki kararı vermesi gereken Bilim Kuruludur. 

TFF'nin ''şimdilik'' denilen bu süreci öteleyebileceğini düşünüyorum,  Haziran ayı oynanmaz derse Temmuz olur, burada herkesin sağlığı ve canı önemlidir. Bununla birlikte takımlarımızı yaşatmanın da başka bir önemli görevimiz olduğunu düşünüyorum. 

Krizi fırsata çevirip kanunlar çıkartmak gerekiyor. Vergilerimizi sporcular ve antrenörler olarak bizler vermeli, yöneticilerin yaptığı fazla harcamalardan kendilerinin sorumlu tutulması gereklidir. Transfer edilen yabancı oyunculardan Türkiye Futbol Federasyonu tarafından belirli bir kesinti yapılarak bu paranın alt yapılara harcanması alt yapı tesis için mühendis tahsis etmesi TFF denetlemesi gibi proje bankası oluşturup futbol devrimi yapmalıyız.

Kulüplerimiz %80 borç batağında bu virüs ile oynanmazsa her geçen gün daha çok borçları olacaktır. Ülke olarak bu hastalıkla yaşamayı belki de bu süreçte öğreneceğiz. 

Covid-19 virüsünün 1.5 yıl devam etme ihtimali var o zaman seneye de oynanmayıp külüplere kilit vurup kapatacakmıyız?

Bizler  sağlıklı ortamlar da testlerden geçerek hijyen kurallarına uygun bir şekilde maçlarımızı oynayabiliriz.  

Biz de istiyoruz herkes gibi çocuklarımız, sevdiklerimiz en güzel ortamlarda kucaklaşsın, okullarına gitsin, seyirci ile maç oynansın...

Benim düşüncem;

1- Gerekirse kendi stadyumumuzda şehirlerimizden özel uçaklarla günü birlik gidip oynayıp geri dönebiliriz. 

2- Yada 3 Ana merkezli İstanbul, İzmit, Sakarya gibi UEFA şampiyonası organize eder gibi bu şehirlerde maçlar oynayabiliriz.  Bunun içinde her takıma ıtel tahsis edilip, aileleriyle birlikte kalması için tüm hijyen önlemleri alınmalıdır.

Almanya, Kore bile başladıysa bizde başlayabiliriz. Bu ülkelere bakarak gerekli önlemleri bize nasıl uygularız bunlara bakar eksikleri görür karar verir,uygularız.  

Burada emekçiler olarak TFF'nin tüm hoca ve futbolcuları arayıp sorunları ve isteklerini dinlememiş olması tek hatasıdır.

Hazırlık evresini doğru geçiremezsek sporcular esas çapraz bağlar, tendon kopuklukları, adale sakatlıkları geçirme  ihtimali çok yüksek olacaktır.  

Gerekli antrenman zamanı verilmediğinde ve gelecek kaygısı yüzünden futbolcuların sakatlıklanmaları kaçınılmaz bir hal alacaktır.

Diğer önemli konu ise alt liglerde ki amatör maçların kesinlikle oynatılmaması gerektiği.

Ancak tesisleri ve ekonomisi iyi olan kiriterleri yerine getirebilecek takımlardan;

1) 3. Lig 3 grubu 1 fazla grup ekleyerek 4 grup oynatılarak gençlere daha çok imkan tanınmış olur. 

2) 3. Liglerde 1 sefere mahsus düşme kaldırılıp takım ismi ve şehri değiştirme hakkı verilebilir böyle olursa Edirne'den Mardin ve Siirt'e kadar tekrardan bu şehirlere takımlar satın alıp taşınabilir.''

ÖZEL RÖPORTAJ | NURAY ABUÇ