UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, Amsterdam'da düzenlenen olağan kongrede açıklamada bulundu.

Başkan Ceferin şu ifadeleri kullandı; ''Koronavirüs, diğer adıyla Kovid-19' dünya genelinde hızlı bir şekilde yayılan hastalık, bu yaz Avrupa genelinde gerçekleştirilecek olan EURO 2020'yi tehdit ediyor. Bu durumla ilgili tedbirleri alıyoruz ve başarılı olacağımıza inanıyorum. Ne denli büyük endişelerimizin olduğunu bilmiyorsunuz. Güvenlik endişelerimiz var, politik istikrarsızlıklar var, bir de bu virüs var. İyimser olmaya çalışalım. En kötü senaryoları düşünmeyelim - onun için daha zaman var."

Öten yandan koronavirüsü halihazırda futbolu derinden etkiliyor. Birçok üst düzey turnuva bu hastalık nedeniyle karşılaşmaları erteliyor hatta bazı liglerin askıya alınması bile gündemde. Sadece futbol da değil, pek çok spor dalı aynı problemden muzdarip.

En kötü senaryoları sonra değil, şimdi düşünmek gerek..

EURO 2020 İPTAL Mİ OLACAK?

Avrupa Futbol Şampiyonası'nın iptal edilip edilmeyeceği henüz belli olmamasıyla birlikte UEFA bu konuda bir karara varmak zorunda kalacak.

UEFA turnuvanın oynanacağı konusunda iyimser. Kurumun genel sekreterlik görevini yapan Theodore Theodoridis, duruma vaka bazlı yaklaşılacağını açıkladı.

Theodoridis yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; "Bundan üç dört ay sonra neler olacağına yönelik spekülasyon yapmayacağız. Bu durumla ilgili gerekli aksiyonları Dünya Sağlık Örgütü'yle ve hükümetlerle temasa geçerek alıyoruz. Durumun farkındayız ama aşırı tepki vermiyoruz. Bir iletişim ağımız var."

Virüsün bu hızla yayılması devam ederse turnuvanın bir şekilde bundan etkilenmeme ihtimali yok ama bu duruma haftalık bir bazda yaklaşım gösterilecek.

İrlanda'daki University College Cork'ta Epidemiyoloji ve Kamu Sağlığı bölüm başkanı olan Prof. Dr. Ivan Perry, EURO 2020'yle ilgili ilgili kararın mayıs ayının ortasında alınabileceğini düşünüyor.

Prof. Dr. açıklamasında; "Bu tip kararlar alınırken birçok farklı faktör değerlendiriliyor. Mayıs ya da haziranı bırakın, bir sonraki ay neler olacağına dair büyük bir özgüvenle konuşan herhangi bir insanın bir salgına dair pek bir şey bilmediğinden emin olabilirsiniz. Bu aşamada haziran ayının ortasında neler olacağını söylemek imkansız. Bu virüsle ilgili her geçen gün yeni şeyler öğreniyoruz ama hâlâ bilmediğimiz çok şey var." şeklinde konuştu.

EURO 2020'yle ilgili en kötü senaryo, UEFA'nın turnuvayı iptal etmekten başka bir çaresinin kalmaması. Bu, Avrupa'daki yetkililerin koronavirüsünü kontrol altına alamaması durumunda ortaya çıkması muhtemel durum.

Böyle bir durum ortaya çıkarsa bundan binlerce insan etkilenecek ve finansal olarak da büyük sonuçlar doğacağı konuşuluyor.

Turnuvanın Haziran-Temmuz 2021'e ertelenmesi bu etkileri azaltabilir fakat halihazırda bu yaz için yapılan planlar suya düşecek ve gelecek sezonki futbol fikstürü de sıkışacak.

Gelecek yıl Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası da düzenleniyor ve organizasyon 11 Temmuz - 1 Ağustos 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Üst üste iki büyük UEFA organizasyonu lojistik anlamda büyük baş ağrısı demek. 

EURO 2020'ye dair en iyi senaryo ise karşılaşmaların planlandığı gibi oynatılması ama sınırlamaların getirilmesi.

Örneğin farklı ülkelerdeki bazı maçların seyircisiz oynanmasına karar verilebilir ki bu yöntem halihazırda Serie A başta olmak üzere bazı spor organizasyonlarında uygulanıyor.

Maçların bu şekilde oynanması taraftarlar için ideal olmasa da en azından turnuvanın planlandığı tarihlerde oynanması ve UEFA'nın, TV yayıncılarının ve maçları evden izleyecek olanların mutlu olması demek.

UEFA mart ayının sonundaki Euro 2020 elemeleri play-off maçlarını planlandığı tarihlerde oynatacak.

Fakat bu maçların bazıları da seyircisiz bir şekilde oynatılabilir.

EURO 2020'NİN İPTAL EDİLME İHTİMALİ

Euro 2020'nin iptal edilme ihtimali var çünkü dünya çapında hükümetler Kovid-19 virüsünün yayılmasını azaltmak ve ölüm oranlarını düşürmek için radikal tedbirler alımaya başladılar.

Halihazırda böyle tedbirler alınıyorken, 12 farklı ülkedeki 12 şehirde düzenlenecek olan UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası, bu tedbirler için ideal bir ortam oluşturmuyor.

Prof. Dr. Perry konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı;  "Bir salgını önlemeye yönelik ilk eylem, kontrol altına alma çabasıdır. Bu şekilde yayılmanın azaltılması amaçlanıyor. Sonrasında en azından salgının tepe noktasına ulaşmasından önce yeterince hazırlanabilmek için zaman kazanmaya çalışırsınız. En kötü senaryoda ise geniş çaplı bir salgın söz konusudur ve artık salgını azaltma çabasına girişirsiniz. Bu aşamada ciddi oranlarda insanlar hastalardır. Birçok insan süreci evinde geçirir ama küçük oranda hastalara tıbbi tesislerde bakmanız gerekmektedir."

Covid-19 salgını Aralık 2019'da Çin'in Hubei bölgesinde başladı ve mart ayının ortası itibarıyla beş ayrı kıtada 100 binin üzerinde insana bulaştı ve 3 binin üzerinde insanın ölümüne neden oldu.

Kitlesel organizasyonlar bu tip hastalıkların yayılmasında etkili oluyor çünkü çok sayıda insan birbirlerine çok yakın bir şekilde aynı alanda bulunuyorlar. 

EURO 2020 de bu organizasyonlardan biri. Yüz binlerce insan farklı ülkelerden seyahat edecek, stadyumlarda, kamuya açık alanlarda, barlarda ve restoranlarda toplanacaklar.

"Bu konudaki endişeleri anlamak gerek. Binlerce insan bir organizasyon için bir araya gelecek, bunlardan bazıları herhangi bir semptom göstermeden bu virüsün taşıyıcısı olacaklar ve virüsü kalabalıklar içerisinde diğer insanlara yayacaklar. Sonra o insanlar belki de bu virüsten zarar görebilecek başka insanların yer aldığı alanlara gidecekler ve bunu onlara bulaştıracaklar." şeklinde konuştu Prof. Dr. Perry.

UEFA turnuvayı taraftar olmadan oynatma kararı almış olsa bile futbolcuların kendilerini ve ailelerini ilgilendiren sağlık riski nedeniyle organizasyonda yer almayı reddetme ihtimali de söz konusu.

Futbol dünyasında virüsten en ciddi etkilenen lig Serie A ve oyuncular birliği, ligin boykot edilmesi yönünde planlara sahip.

EV SAHİBİ ÜLKELERDEN HANGİLERİ VİRÜSTEN ETKİLENDİ?

EURO 2020'ye ev sahipliği yapacak 12 ülkenin tamamında koronavirüs vakaları tespit edildi.

Kıtada Kovid-19'dan en ciddi şekilde etkilenen ülke İtalya oldu. UEFA açısından kötü bir haber çünkü turnuvanın açılış karşılaşması İtalya ile Türkiye A Milli Takımı arasında 12 Haziran'da Roma'da oynanacak.

Vaka sayıları Almanya'da artış göstermeye devam ediyor. İspanya, Hollanda ve İngiltere de şu ana dek yüzlerce vaka rapor edildi.

Mart ayı itibarıyla Danimarka, Azerbaycan, İrlanda, Rusya, Romanya ve Macaristan nispeten düşük sayıda vakaya sahipler.

İPTAL EDİLEBİLECEK ORGANİZASYONLAR 

Öte yandan 2020 yılında iptal edilmesi gündemde olan tek spor turnuvası EURO 2020 değil.

Tokyo'da gerçekleştirilmesi planlanan 2020 Olimpiyat Oyunları'nın iptali çok kuvvetli bir ihtimal olarak konuşuluyor.

Olmpiyat oyunları temmuz ayının sonunda başlayacak ve organizatörler açısından hazırlanma süreci konusunda biraz daha vakit var.

Uluslararası Olmpiyat Komitesi (IOC) bu konudaki özgüvenli tavrını sürdürüyor ve oyunların iptal edilmeyeceğini ifade ediyor.

IOC Başkanı Thomas Bach mart ayında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı; ''Spekülasyonlara girmeyeceğiz ve süreci her zamanki gibi yürütmeye devam edeceğiz.''

Fakat iptalin ya da ertelenmenin güçlü bir ihtimal haline geldiği konusunda iddialarda çoğalmaya başladı.

Japonya'nın olimpiyatlar bakanı Seiko Hashimoto bir öneride bulundu. Öneri ise şu şekildeydi; ''Oyunların yıl sonunda oynanması'' 

Bazı büyük spor organzasyonları şimdiden iptal edildiler ya da ertelendiler. Grand Slamler dışında kalan en önemli tenis turnuvalarından Indian Wells bu yıl yapılmayacak.

Dünya Salon Atletizm Şampiyonası, Formula 1 Çin Grand Prix'si ve İtalya'nın olduğu Six Nations rugby maçları da gerçekleşmeyecek organizasyonlar arasında.

Öte yandan Roma ve Paris maratonlarının tarihleri 2020'nin sonlarına alındığı belirtildi.

Kaynak: Goal.com