F.BAHÇE başlattığı bağış kampanyasıyla gelecek parayı Futbol A.Ş.’ye aktararak, UEFA’nın finansal fair play kıskacından kurtulmak istiyor. Yönetim; UEFA’nın finansal denetim yapacağı 31 Mayıs’a kadar yaklaşık 60 milyon euroluk açığı bu yolla kapatmak amacında. UEFA futbol şirketlerine giren paralar konusunda çok fazla engel çıkartmıyor. Ancak Türkiye’deki mevzuatta, dernek için toplanan paranın futbol şirketine aktarılması kolay değil. Başkan Ali Koç da bunu kabul ediyor. Koç, “Türkiye’de futbol şirketi adına para toplamak mevzuat açısından mümkün değil. Bu parayı dernek üzerinden toplayıp, bir şekilde şirkete aktaracağız” dese de bir takım yasal sorumluluklarla karşı karşıya kalabilir.

YÖNETiCİ KAMU GÖREVLİSİ GİBİ

Çünkü; bağış toplama yetkisi bulunan ‘Kamu yararına’ dernek statüsündeki kuruluşlar, topladıkları ‘Vergiden muaf olan’ bu paraları kamu yararı için kullanmak durumunda. Amatör şubelerin sportif faaliyetleri için ‘Kamu yararı’ söz konusu olmasına rağmen profesyonel futbol için aynı şey geçerli değil. Özel statüye sahip, dernekler üzerinden toplanacak paranın, profesyonel bir şirkete, borsaya kote olan bir futbol kulübüne aktarılması, ‘Usul’ bakımından bazı soru işaretlerini de beraberinde getirebilir. Kamu yararına derneklerde yöneticilik yapanların, kamu görevlisi gibi hukuksal sorumluluğunun bulunması da bu konuda bir başka önemli detay.

HUKUKÇULARA GÖRE BU USULSÜZ

Hukukçular, bu konuda Fenerbahçe yönetiminin bazı sorunlarla karşılaşacağı uyarısında bulunuyor. Dernek üzerinden toplanan ve ‘Vergiden muaf’ olan paranın, çeşitli yollarla futbol şirketine aktarılmasının bir ‘Usulsüzlük’ olacağı konuşuluyor. Daha önce yapılan benzer bazı kampanyalarda, F.Bahçe’nin toplamayı planladığı ölçüde bir miktar olmadığı için şirkete aktarma ihtiyacı ve problemi yaşanmamıştı. Ancak toplanması hedeflenen 500 milyon TL dolayındaki bir yardımın, mal ve hizmet alımı şeklinde şirkete aktarılmasının da hukuki zorlukları var.


Kaynak: Akşam