Merkez Hakem Kurulu başkanı Yusuf Namoğlu'nun açıklamaları şu şekilde;

Dünya Kupası'nda futbol olarak bana göre gruplar oynandığı dönemde futbol kalite yönünden düşüktü. Finale doğru ilerledikçe kalite arttı. Aynı şekilde hakem ilk turlarda Afrika'dan Asya'dan her bölgeden hakemlere görev verildi. Ve ordada hakem hataları görmeye başladık. Turnuva boyunca 8 penaltı kararı verildi VAR ile. Hakemlerin iyi olmadığı ve VAR'a ihtiyaç olduğu görüldü. İlerleyen turlarda fazla VAR'a başvurulmadı. Çünkü hakemlerin kalitesi arttı.

Cüneyt Çakır ,Brezilya'da da yarı final yönetmişti. Üst üste iki kez yarı final yönetti. Bu bir başarıdır.

Hakemler de futbolcular gibi tatil dönemi geçirdi. Tatil dönemi sonrası lige hazır olmaları gerekiyor. Riva'da hakemlerimizi kampa aldık. Hem fiziksel olarak hem de kural ve VAR konusunda bilgi edindiler. Hakemlerimizi moral olsun diye konsere götürdük

Geçen sene ligde 22 hakem vardı bu sene 25 hakem oldu. Ancak bu 25 hakemi sahada kullancağız ve VAR hakemi olarak kullancağız. Kadroyu daha geniş hale getireceğiz.

VAR dünyada kabul gördü. Dünya Kupası'nda verdiği başarılı kararlar sonrası VAR uygulaması her kesimden kabul gördü. Ben VAR'ın Dünya Kupası'dna başarılı olacağını söylemiştim. Şimdi de Türkiye'de VAR'ın başarılı olacağını söylüyorum. VAR ile minimum müdahale maksimum yarar sağlamayı düşünüyoruz. 

Hakeme VAR işareti yapmanın cezası sarı kart!

VAR işareti yapmak hakemi zorlamak sarı kart cezasıdır. Artı monitöre giden hakeme kulğbelerden hareket yapılıyorsa itiraz edilir. Devam edilirse kulübedeki hoca ya da yöneticiler tribüne gönderilir. Bu protokolde var. Ama bu olayların olmaması için biz 18 kulübe gidip bunları anlatıyoruz.

Sahadaki hakem 10 bin tl alıyor, yardımcı hakem 4.400 TL alıyor, dördüncü hakem 3 bin TL alıyor. VAR hakeminde İtalya'daki gibi yardımcı hakemle aynı maaşı yani 4.400 TL alacak. VAR'ın yardımcısı da 2 bin TL alacak.

9 maça müdahale edilebilecek bir sisteme geçiliyor. Bu konuda emeği geçen herkes belli şeyleri paylaşacak. Toplantı sonunda Türkiye liglerinde merkezden video asistan hakemlerin müdahil olacağı, Türkiye Kupası’nın çeyrek finalden itibaren, Spor Toto 1. Lig’deki Play-Off müsabakalarında hakemler maçları adaletli bir şekilde yönetmeye çalışacaklar.

Biz de aynısını uygulayacağız. Bazı pozisyonlar vardır; gridir. Yüzde ellisi penaltı der, yüzde ellisi penaltı değil der. Tartışmalar devam edecektir. Dünya Kupası’nda da gördük. Onun dışında, açık ve net olan pozisyonlar var. Burada hedef hakemin net olarak kaçırdığı pozisyonları kaçırmamasını sağlamak ve monitörde izleme imkanı getirmek. Hakeme, verdiği yanlış kararı göstermek ve o esnada doğru kararı vermesine yardımcı olmak.

Dünya Kupası’nda futbolcular, teknik adamlar VAR sistemini izledi. Futbolculara detay bilgiler aktarıldı. Oyuncuların, antrenörlerin şunu incele demelerine gerek yok. Bunları zorlamaları kendilerine kart getirecek. Bunlar aktarıldı. Gidip hakeme baskı gösterirlerse, kart göreceklerini belki de ihraç olacakları anlattık. Bir de sistem nasıl çalışıyor, o da aktarıldı. Hangi konularda VAR devreye giriyor, onlar da aktarıldı.