Atiker Konyaspor'un tüm tarihi belgelere göre 1922 olan kuruluş yılının resmi kayıtlara da bu şekilde alınması gündemiyle toplanan Yüksek Danışma Kurulu, kuruluş tarihinin 22 Haziran 1922 olarak kayıtlara geçmesi hususunda yapılacak Olağanüstü Genel Kurul'a tavsiye kararı çıktı.

Yüksek Danışma Kurulu'nun beşinci toplantısında tüm tarihi belgelere göre 1922 olan kuruluş yılının resmi kayıtlara da bu şekilde alınması gündemiyle bir araya geldi. Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu içerisinde yer alan Arena Restaurant'ta yapılan toplantıya Konyaspor Kulübü Başkanı Ahmet Şan, Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Ali Selvi, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü ve aynı zamanda Yüksek Danışma Kurulu İkinci Başkanı Ömer Ersöz, Yüksek Danışma Kurulu'nda yer alan eski yöneticiler, oyuncular ile Konya'daki taban birlikleri ve Sivil Toplum Kuruluşları'nın temsilcileri, Genel Müdür Muhammed Ak, Kurumsal İletişim Koordinatörü Hüseyin Ekinci, konu ile ilgili bilgilendirme yapan Spor tarihçisi Ömer Altay ve Konyaspor'un duayen ismi Nail Bülbül katıldı.

Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Ali Selvi toplantının açılışında yaptığı konuşmada, "Konyaspor'umuzun kuruluş tarihi ile ilgili bir konu var. Bunun en kısa sürede netleştirilmesi gerekiyor. Bunun için bir genel kurul kararı alınması lazım. Buradan çıkacak tavsiye kararı ile tescil yapılacak. Bu da bu toplantıdan çıkacak kararla olacak. Elimizdeki bilgilerle belgelerle alacağımız karar sonrası durumu genel kurula taşıyacağız. Yüksek Danışma Kurulumuzun gündeminde birçok konular var. Bildiğiniz gibi bir şirketleşme konumuz vardı. Bir süredir gündemimizden kalktı gibi görünebilir ama biz onu hiçbir zaman gündemimizden düşürmedik. Bir gün inşallah bu hedefimizi gerçekleştireceğiz. Konyaspor'umuzun geleceği açısından bunu son derece önemsiyoruz. Bu şehrin bir spor şirketi inşallah olacak. Bu şirketin içini de hep beraber inşallah dolduracağız. Bizim bu hedefimizden en ufak bir sapma söz konusu değil ve bunu da hep beraber başaracağımıza inanıyoruz." dedi.

"Bu toplantımızdan bir tavsiye kararı çıkaracağız. Tek maddelik olağanüstü bir genel kurulla bu kararı genel kurulumuzdan da geçirmemiz gerekiyor. Bizim olağan genel kurulumuz Mart 2017'de seçimli bir genel kurul olacak. Bunu ya yeni sezona veya devre arasına kadar yetiştirmemiz lazım." diyerek sözlerine başlayan Kulüp Başkanı Ahmet Şan ise kulüp ve takımla ile ilgili olarak katılımcılara bilgi verdi.

Takımın büyük bir başarı örneği göstererek sezonu 66 puanla lig üçüncüsü olarak tamamladığını ifade eden Başkan Ahmet Şan, "Bu tabii ki de büyük bir başarı. Bu başarıda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu başarının gelmesinde camia olarak kenetlenmemizin ve takımımıza sahip çıkmamızın katkısı da oldukça büyük." diyerek, şunları söyledi:

"Her seferinde söylediğimiz gibi Konya artık bir 'Spor' ve ' Futbol Şehri' olma yolunda diğer şehirlerin bir adım önüne geçmiş durumda. Milli takımımıza ve önemli organizasyonlara yaptığımız ev sahipliği, takımımızın başarısı, taraftarlarımızın tüm Türkiye'ye örnek olmaları bunların hepsi bir araya geldiğinde ortaya bu güzel tablo çıkıyor. Ama işimiz tabii ki burada bitmiyor. Esas bundan sonrası önemli. Yakalanan bu başarının istikrarlı bir sürdürülebilirlik ile önümüzdeki yıllarda da devam etmesi adına çalışmalarımız oluyor. Bu çalışmalar inşallah meyvelerini verir ve Konyaspor'umuz Türk futbolunda elde ettiği değeri uzun yıllar sürdürür.

Bu çalışmaları yaparken tabii ki tüm Konya'nın, Konyaspor değerinin etrafında buluşması ve bu duruma katkı sağlama adına üzerine düşeni yapması gerekiyor. Biz yakaladığımız bu birlikteliği devam ettirdiğimiz takdirde Konyaspor'umuzun lokomotif takım olarak Türk futboluna hizmetler edeceğine inanıyoruz. Tabii ki bu sene ülkemizi ve şehrimizi UEFA Avrupa Ligi'nde de temsil edeceğiz. Direkt grup maçlarından mücadeleye başlamak son derece önemli bir durum. İnşallah ligdeki ve kupadaki başarımızı UEFA'daki mücadelemize de yansıtararak ülkemizi ve Konya'mızı en iyi şekilde temsil ederiz."

Başkan Ahmet Şan, Konyaspor olarak takıma çok fazla transfer yapmaktan yana olmadıklarını da belirterek, "Zaten Aykut Hocamız da bizimle aynı görüşte. İnşallah eksik görülen mevkilere takviye konusunda yapılan görüşmeler en kısa sürede sonuçlanacak ve bir forvet bir de ön libero mevkisine iki futbolcu transfer edeceğiz." derken, sözlerine şöyle devam etti:

"Geçen sene yakalanan başarıya katkı sağlayan kadrodaki oyuncularımızın performanslarını yeni sezonda arttıracaklarına inanıyoruz. Ayrıca takımımıza pilot takımımız Anadolu Selçukspor'dan Ali Dere ve Can Demir Aktav'ı dahil ettik. Bu oyuncularımızın iyi bir kamp dönemi geçirip katkı sağlayacaklarına inanıyoruz. Geçtiğimiz sezonun devre arasında kiralık olarak gönderdiğimiz Vedat Bora yeniden aramıza döndü. Teknik heyetimiz ve bizler kendisini yeni transfer gibi görüyoruz. İnşallah beklenen patlamayı bu sene yaparak başarılı olacaktır. Biz Yönetim Kurulu olarak teknik heyetimize ve oyuncularımıza güveniyoruz. Konyaspor olarak yakaladığımız başarı ve istikrarı sürdürmek en büyük arzumuz."

"LİGİ 3. BİTİRDİK GELİRİMİZ ARTTI, AMA GİDERİMİZ DE ARTTI"

Özellikle genç nesillere eğildiklerini, bunun sebebinin de Konyaspor'u bir marka değer haline getirmeye çalışmaları olduğunu ileri süren Başkan Ahmet Şan, "Şu an alt yapıdaki 13-16 yaş arası takımlarımız gerçekten iyi bir performans sergiliyorlar. İnşallah 4 sene sonra ben bu çalışmaların karşılığını alacağımıza inanıyorum. Şu andaki çalışmalarımız da bu doğrultuda gayet güzel gidiyor." derken şöyle devam etti:

"Lig üçüncülüğü sayesinde gelirlerimiz arttı. Ama bu doğrultuda giderlerimiz de arttı. Bu denk bütçeyi bizim devam ettirmemiz lazım. Bazı sponsorluk görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. İnşallah oralardan iyi neticeler alırsak ilk yapacağımız şey; transferde bir oyuncu eksik alarak alt yapı için bir tesis yapmak olacaktır. Aykut Hocamız zaten bu konuda sağ olsun kulübümüze çok destek çıkıyor. Kayacık'a genç takımlarımızın artık kendi imkanları içerisinde konaklayabilecekleri ve antrenman yapabilecekleri bir tesis düşüncemiz var.

Kulüp çok yönlü. Konya'mızın göz bebeği. Her şeyi düşünmek durumundayız. Yapılacak işleri dört dörtlük yapmamız lazım. Belki bu geçişler sancılı olacak ama profesyonel bir kulüp olacaksak bazı şeyleri aşmamız ve kabuğumuzu kırmamız lazım. Daha yapılacak da çok iş var. Bunun da farkındayız. Bundan sonra önemli olan Konyaspor'umuzu hem maddi hem de sportif açıdan başarıya götürmektir. Çok iyi bir teknik heyetimiz ve gayet güzel bir iş birliğimiz var. İnşallah bu birlik beraberlik sürdüğü sürece Konyaspor çıtasını yükseltmeye devam edecektir. Belki birkaç sene ilk 5 takım içerisinde yer almamız gerekebilir. Birden bire büyük hedefleri dillendirmenin riskleri var tabii ki. Bu bizim için daha erken. Onun için kulübümüzün 12 Eylül ürünü olan tarihini inşallah gerçek tarihine çekelim ve yaklaşan o tarih içinde 100. yılımızda bir hedef koyalım istiyoruz."

Spor tarihçisi Ömer Altay'da konu ile ilgili yaptığı konuşmada, "Ortak payda armamızdaki 1981 tarihinin yanlış olduğu ve gerçek tarih olan 1920'li yıllara çekilmesi gerektiği. O dönemde Anadolu'da kurulan kulüpler 'İdman Yurdu' olarak adlandırılıyordu. İdman Yurdu kulübü devlet memurlarının kurduğu kulüp, Gençlerbirliği ise matbuat bölümünde çalışanlardan oluşanların kurduğu tam bir kulüp olmasa da futbol toplaşmaları denebilirdi. O kulüp 1922'de vücuda getirildi." diyerek, şunları söyledi:

"Benim görüşüm ve sanırım herkesin de düşüncesi İdman Yurdu da Konyaspor'dur, Gençlerbirliği de Konyaspor'dur. 1965 doğumlu siyah beyaz Konyaspor'da Konyaspor'dur. 4 yıl önce elime geçen bir belge var. İstanbul'da bir spor meraklısının kütüphanesinden çıktı. İş Konya olunca bunu kendi uhdemizde tuttuk. Burada 3 Temmuz 1923 tarihini yakalayınca heyecan yaptım ve sevindim. 1932 tarihinde yeşil beyazlı Konyaspor İstanbul futboluna kafa tutuyor. İstanbulspor ile müthiş bir maç oynuyor. 3-2 öndeyken son dakikalarda yediği gollerle 4-3 yeniliyor. Ama ilk defa bir Anadolu takımı İstanbul takımlarına bu derece kafa tutuyor. Biz yeşil beyazlı bu yapıyı bir anlamda görmezden gelir çöpe atarsak 1932'deki bu tarihi başarıya da yer vermemiş olacağız. O da insanın içini acıtıyor. İnşallah bu en kısa sürede giderilecek ve Konyaspor'umuz köklü geçmişiyle bundan sonra mücadelesine devam edecek."

"HAPSE GİRMEMEK İÇİN İKİ KULÜP BİRLEŞTİ"

Konya sporunun duayen ismi Nail Bülbül de Gençlerbirliği ve İdman Yurdu takımlarının tarihsel sürecinden bilgi verdi. Bülbül, Gençlerbirliği ile İdman Yurdu'nun kendi aralarında oynadığı maçta kavga çıktığını ve bu kavgayı önlemek için o dönemin 2. Ordu Komutanı'nın talimatıyla iki takımın birleştiğini belirterek, şunları söyledi:

"Gençlerbirliği'nin futbolda, İdman Yurdu'nun ise mali anlamda bir üstünlüğü vardı. 1980 ihtilali olunca buradaki 2. Ordu Komutanı Bedrettin Demirel iki kulübün yetkililerini çağırarak 'birleşin' dedi. Çünkü Konyaspor ile İdman Yurdu iki kere maç yaptı. İkisinde de kavga çıktı. Bunu ortadan kaldırmak için birleşmelerini istedi. 'Birleşmezseniz sizleri içeri atarım' dedi. ve mecbur kalarak birleşmeye karar verdiler. Geçmişi olmayanın geleceği olmaz. Niye 1922'de kurulmuş bir kulübü 1923'mü yapalım, 1981'mi yapalım diye uğraşılıyor. 1965'deki birleşmeden sonra hazırlanan Konyaspor Kulübü ana tüzüğünde 'Madde 1-Kulübün adı Konyaspor Kulübüdür. Madde 2-Kulübün kuruluş tarihi 1922'dir' yazıyor. Bu gerçeği kimse inkar edemez."

Bilgilendirmelerin ardından Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Ali Selvi tarafından kulübün kuruluş tarihinin 22 Haziran 1922 olarak tavsiye edilmesi katılımcıların oylarına sunuldu ve oy birliğiyle kabul edildi.

Yüksek Danışma Kurulu'nun kapanış konuşmasına yapan Kulüp Başkanı Ahmet Şan, "Herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah Konyaspor'umuz her dönem bu birlik beraberlikten her zaman istifade etmiştir. Hatalarımız eksiklerimiz var. Olabilir. Ama burada iyi niyetle hareket ettiğimizi düşünmenizi istiyoruz. Mahallelere ve okullara girme çabamız var. Gerçekten çocukların gözlerindeki o pırıl pırıl ışığı görmek bizleri heyecanlandırıyor. Yukarılarda kalıcı olmak istiyoruz. Yeni bir nesil geliyor. Onlardan umudum çok. Konyaspor'umuzu yukarılarda tutmamız için top yekün mücadele etmemiz gerekiyor. Onun için hep söylüyoruz 'Zirvede rüzgar çok sert esiyor'. Anadolu kulüpleri arasında baktığınızda borcu olmayan kulüp sayısı çok azdır. Biz çok şükür borcu '0'a doğru çekiyoruz. İnşallah bu çalışmalarımız devam edecek ve Konyaspor Türk futbolunun örnek kulüplerinden olacak. Bu sezon ilk kez mücadele edeceğimiz UEFA Avrupa Ligi'nde de başarılı olacağımıza inanıyoruz." diye konuştu.

Yüksek Danışma Kurulu toplantısının ardından Kulüp Başkanı Ahmet Şan tarafından kulübün kuruluş tarihinin değiştirilmesi konusunda bilgi ve belgelerle destek veren spor duayeni Nail Bülbül, spor tarihçisi Ömer Altay ve katılımcılara günün anısına hediyeler verildi.